Cita amb les urnes Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els altres veredictes del 23J

Les eleccions mostraran la postura de l’electorat sobre qüestions com la igualtat o la bretxa generacional

3
Es llegeix en minuts
Els altres veredictes del 23J

JORDI OTIX

Han passat tantes coses des de les últimes eleccions generals, el 2019, que és necessari que les tornem a explicar. S’ha convertit en un lloc comú repetir com una tirallonga el que s’ha esdevingut en aquesta legislatura (la pandèmia i una guerra a Europa com a grans fites), però la fatiga que ens causa parlar del que va passar abans-d’ahir en aquests temps tan instantanis no ens hauria d’impedir agafar certa distància.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La pandèmia i la guerra d’Ucraïna són esdeveniments d’envergadura històrica, però un esglaó per sota n’hi ha hagut d’altres que també han sigut importants: el primer Govern de coalició des de la restauració de la democràcia; l’entrada en l’Executiu de l’esquerra sorgida de les mobilitzacions del 15M; la introducció en la conversa política a Espanya de debats molt presents en altres democràcies com l’autodeterminació de gènere i la bretxa generacional del feminisme; l’entrada de l’extrema dreta en les institucions; la consolidació de la redefinició del mapa polític a Catalunya.

Notícies relacionades

Les eleccions del 23J, més enllà de respondre a les preguntes òbvies de qui guanyarà i com governarà, també posaran llum sobre la postura de l’electorat en altres qüestions.

Les notes de l’acció de govern

El concepte ‘sanchisme’ ha amagat la que hauria de ser la primera conclusió de tota elecció: el balanç de la gestió del Govern. És un lloc comú que el PSOE no ha sabut treure rèdit de la seva gestió durant aquests anys durs, tan allunyada en l’àmbit ideològic i en la concreció de la gestió de la crisi de fa una dècada del Govern de Mariano Rajoy (amb altra UE, convé no oblidar-ho). Tot i així: si una gestió suposadament bona pesa tan poc en els missatges, la campanya i l’electorat, potser caldria moderar les felicitacions a l’hora de repartir notes. Ja ho veurem.

Judici al Govern de coalició

Les notes no es reparteixen només en les carpetes econòmiques. El soroll del Govern de coalició ha contribuït de forma decisiva perquè a l’Executiu li hagi costat tant comunicar els seus èxits. Unides Podem va rebre una forta clatellada en les eleccions municipals i autonòmiques, tan forta que amb prou feines es presenta el 23 de juliol. Hi haurà moltes anàlisis i explicacions del resultat electoral, però la lectura en termes de balanç del Govern de coalició no s’hauria d’obviar. L’‘antisanchisme’ no només és un llast per als partits de la coalició.

El vot de les dones i la bretxa generacional i territorial

Serà molt interessant analitzar, els dies posteriors a les eleccions, el comportament de vot de diferents col·lectius i territoris. L’anàlisi del vot de les dones servirà per entendre la postura majoritària davant l’ofensiva contra les polítiques d’Igualtat de l’extrema dreta (associats amb el PP en algunes comunitats i ajuntaments) i també la correlació de forces en les divisions que han aflorat en el feminisme a causa de l’autodeterminació de gènere. La distribució de vot entre els joves i la tercera edat ajudarà a entendre l’efecte electoral de la bretxa generacional que es veu en les xifres de l’atur o la despesa en pensions. I el vot per territoris marcarà un altre retrat d’Espanya: els focus es posaran sobre Catalunya i Euskadi, però per exemple serà molt important analitzar com votarà l’Espanya buidada.

El cicle del PSC

Tot sembla indicar que el PSC serà un dels triomfadors del 23J i que Catalunya serà un graner de vots socialista. En cas de confirmar-se les enquestes, el PSC encadenarà un cicle electoral de tres eleccions consecutives amb grans resultats: les autonòmiques del 2021, les municipals del maig passat i aquestes generals. El rendiment electoral del partit que dirigeix Salvador Illa exemplifica la transformació del mapa polític català des de la tardor del 2017 fins avui. Des del punt de vista independentista, el duel ERC-Junts marcarà un veredicte sobre dues estratègies molt diferents: la negociadora amb un bloc d’esquerres al Congrés o la frontista. Davant la perspectiva d’un Govern PP-Vox molt escorat a la dreta, resultarà interessant comprovar què considera Catalunya com a vot útil i també el pes del PP i Vox en l’electorat català.

No obstant, hi ha un tema sobre el qual el 23J no ens traurà de dubtes: la postura de l’electorat sobre l’emergència climàtica. En plena onada de calor amb temperatures rècord, la qüestió no ha aparegut tant com es mereix en la conversa electoral.