Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Apunts esportius del debat

Guanyar no té a veure amb el fet de convèncer, sinó amb l’adquisició simbòlica d’una parcel·la de moral de victòria

1
Es llegeix en minuts
Apunts esportius del debat

José Luis Roca

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Guanyar. Aquest és l’objectiu últim del debat polític, de la confrontació a dues veus. Guanyar el partit. Potser per això, els comentaris d’Antonio García Ferreras van ser més esportius que mai, més en la línia –com em va comentar una amiga que també seguia la disputa– de les prèvies d’una final de la Champions. O de qualsevol partit de la Lliga, que ara està de moda entrar als vestidors i seguir els jugadors a través del túnel per saber quina cara fan just abans de trepitjar la gespa.

No eren només la gesticulació i l’aire sempre apocalíptic de Ferreras, aquell to de transcendència imposada, sinó també la curiosa posada en escena en la qual Marta Varela exercia d’assessora del candidat, mentre comentava (o feia veure que comentava) els últims detalls, a la gatzoneta, davant del líder assegut del PP. També hi havia Óscar López, és clar, però el director del gabinet de Presidència es limitava, aquesta vegada sí, no pas a assessorar sinó a fer-ho veure, mentre Pedro Sánchez caminava aparentment distès pel plató.

Notícies relacionades

Era talment el decorat de l’avant-matx, aquells moments en què encara no ha succeït res, però en els quals volem percebre, per feble que sigui, una mínima profecia del que vindrà. Com en un combat de boxa, també. I després, en el postpartit, Farreras no deixava de ser el locutor de tonalitats esportives, amb reguitzells de sinònims que allarguen la frase i amb detalls tan memorables (i alhora intranscendents) com aquest: "En estos momentos, Feijóo está bebiendo un sorbo de agua".

És molt probable que guanyés el gallec. Ho diu tothom i em temo que és així. Però, ¿què vol dir guanyar? Va jugar més distès, tot i que semblava més tens en la prèvia, va tocar més la pilota, va xutar més entre els tres pals. Guanyar no té a veure amb el fet de convèncer a través d’arguments, sinó amb l’adquisició simbòlica d’una parcel.la de moral de victòria on només pot anar a parar un dels dos candidats. És el que té convertir-ho tot en un esport: des de l’escenari fins al resultat final. Que n’hi ha que guanyen i n’hi ha que perden.