1
Es llegeix en minuts
Esperant un Busquets

JORDI COTRINA

Ja és estiu al FC Barcelona i arriben les noves tendències en la moda dels fitxatges: altes i baixes, rumors no confirmats, agents que ofereixen les seves estrelles, futbolistes que sospiren per tornar. Les calculadores treuen fum a tots els clubs, però només al Barça es viu aquesta època amb tanta ansietat. En el futbol d’ara la paciència té un límit curt, que són els resultats. L’orgull d’un estil de joc, que s’aprèn a La Masia des de les categories inferiors, xoca amb la necessitat de fitxar jugadors top –com es diu ara–, i cada dia el mercat treu noms atractius i sovint impagables amb l’economia actual. Somiar és gratis. 

Notícies relacionades

Llavors, per pur realisme, es torna a l’escola del Barça i es parla dels juvenils més prometedors, tot i que després se’ls enviï al purgatori d’una cessió i ja ho veurem. L’aficionat que inverteix il·lusió en aquests noms sovint se sent frustrat. Els elogis que rep Lamine Yamal són semblants als que sentia Ansu Fati fa tres anys, i avui es busca un equip per al 10 del Barça. Fa falta un extrem esquerre, però Abde no és prou top tot i que el van cedir a l’Osasuna i ha fet una gran campanya. Tampoc sembla que Estanis Pedrola, extrem del Barça B, mereixi que algú s’arrisqui amb ell. És el mateix risc (o clarividència) que va crear Gavi, Balde i Araujo.

Aposta diferent

Penso en això mentre esperem el «nou Busquets». Fa anys que diem que és únic, irrepetible, però ara se li busca recanvi. Ja hem oblidat la sorpresa quan Guardiola es va arriscar fent-lo debutar en detriment de Touré Yaya. Abans d’ell no existia aquest perfil de jugador, no era exactament un mig centre, i ara sembla que sense un clon el Barça no és res. Pot ser que aquest nou Busquets no existeixi i el seu substitut hagi de ser una aposta diferent, algú amb un estil propi, no des de la imitació. Loquaç els seus últims dies, Busquets va recomanar Nico com el seu substitut, i alguna cosa deu saber ell del que significa ser un Busquets, ¿no? Quan un jugador mític se’n va, hauria de tenir dret a escollir el seu successor.