Eleccions municipals Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Guanyen gairebé tots els vells, perden gairebé tots els nous

A Catalunya ha perdut la nova política, amb permís de Vox, que va arribar molt més tard, i han guanyat els antics partits

2
Es llegeix en minuts
Guanyen gairebé tots els vells, perden gairebé tots els nous

ZOWY VOETEN

Un dels clàssics de les nits electorals és que els resultats permeten múltiples lectures, donant l’oportunitat a què la majoria de partits pugui celebrar alguna cosa, tot i que no totes proporcionin les mateixes alegries. I això és justament el que ha passat en les eleccions municipals a Catalunya. 

El PSC ha sigut el partit més votat i s’ha situat com a primera força a Tarragona, Lleida i Girona on pot recuperar les alcaldies i ha mantingut l’hegemonia en ciutats com ara l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell, resultats que li permeten endolcir el fet de no haver aconseguit la victòria a la plaça més anhelada, Barcelona, sobretot des de la perspectiva del PSOE i més tenint en compte l’avenç del PP en el conjunt d’Espanya. Junts per Catalunya ha sigut la formació que s’ha imposat en més municipis i s’ha convertit en la segona força política en termes de vot. Ha guanyat les eleccions a Barcelona, tot i que cal veure si Xavier Trias podrà serà alcalde i ha aconseguit mantenir places com Figueres, Banyoles i Igualada, tot i que també ha perdut municipis carregats de simbolisme, com Girona. I ERC, malgrat el retrocés generalitzat que ha experimentat, pot exhibir que és el partit amb més nombre d’electes, una cosa que va d’acord amb el fet d’haver sigut, per primera vegada, el partit que més candidatures havia presentat i que manté la posició en la majoria de ciutats de l’àrea metropolitana, alhora que pot tenir la clau de Barcelona. El PP, per la seva banda, sembla haver superat les seves hores més baixes i s’ha imposat amb contundència en els que ja poden considerar-se els seus feus, Badalona i Castelldefels, ha doblat els seus resultats a Barcelona i ha recuperat la seva presència a les capitals de província i a la majoria dels municipis on s’ha presentat, aconseguint prop de 200 electes. I Vox ha aconseguit representació a totes les capitals de província i ha superat el centenar de regidors en el conjunt de Catalunya, i s’ha convertit en l’únic dels nous partits que millora resultats. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Ciutadans i Comuns

Notícies relacionades

No obstant, també en tota nit electoral sempre hi ha perdedors nets. El més clar és Ciutadans, que, tal com preveien les enquestes, ha sigut pràcticament escombrada de la política municipal catalana, com també de la del conjunt d’Espanya, i se situa a tocar de la desaparició, una cosa que ja es donava per descomptat. La sorpresa l’han donat els Comuns, que han perdut posicions de manera generalitzada, i en especial al seu principal feu, Barcelona, convertida en nau capitana de l’esquerra radical perifèrica que havia de servir de trampolí a Sumar de cara a les eleccions generals, com ja va passar el 2015 amb Podem, una expectativa que s’ha vist frustrada.

A Catalunya ha perdut la nova política, amb permís de Vox, que va arribar molt més tard, i han guanyat els vells partits bé sigui en la seva forma clàssica com és el cas del PSC, el PP i ERC, bé sigui com Junts per Catalunya, al més pur estil convergent però amb formats renovats.