Eleccions municipals

Les enquestes ens expliquen

La relació emocional que el votant té amb la persona que votarà, en principi, és a un tot o res

1
Es llegeix en minuts
Les enquestes ens expliquen

Per primera vegada em va trucar l’EGM per contestar una enquesta. La casualitat va fer que a l’entrevistadora l’ordinador li demanés un perfil jove i el meu fill era a casa. Fill de periodista. Imaginin-se. Nano informat, habitual lector de diaris, ocasional televident de TDT i oient de ràdio. Així que les mètriques devien saltar pels aires.

Em porta a rumiar sobre com contestem una enquesta i, en concret, les polítiques. I no tant sobre la pregunta d’«a qui votarà», sinó sobre les que estan relacionades amb els perfils psicològics dels líders.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La valoració d’un polític sempre puntua amb relació amb els que estan ben considerats en un mediocre 5 i algunes dècimes mal sonants. Això significa que hi ha enquestats que donen notes de 9 i altres d’1, com si fos impossible una acceptació generalitzada. 

Això podria explicar que la relació emocional que el votant té amb la persona que votarà, en principi, és a un tot o res. Tenint en compte que l’habitual és que un ciutadà mai hagi coincidit amb la persona que ha votat en unes eleccions, l’espai de valoració genera dubtes en relació amb la decisió final.

Per exemple, a Ada Colau se li concedeix una nota del 4,3 en valoració. Suspesa. No obstant, és qui millor resultat treu a l’hora de conèixer quin és el candidat preferit. El que prefereixes com a alcalde. Coses que tenen les enquestes.

Notícies relacionades

¿Com és possible que els ciutadans prefereixin algú que no valoren? La distorsió ve de l’aspecte pràctic i de l’emotiu. Hi ha una confrontació que curtcircuita allò que en principi observes com a factible i el que el teu cos t’imposa com a prohibitiu, moltes vegades sense una raó concreta.

«Mai votaré el PP. Mai votaré els Comuns». Afirmacions habituals que tenen una empremta emocional i que venen de la profunditat de cadascú, per les raons que siguin, sense contrastar ni programes ni propostes. Per això, la fusió d’enquestes i resultats electorals són apassionants anàlisis socials