Sant Jordi Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Temps de lectura

Comprem llibres i amb ells ens emportem històries, memòries, poemes, viatges, idees, exercicis d’estil, però sobretot comprem el temps que dedicarem a llegir-los

2
Es llegeix en minuts

Si vostè llegeix aquest article d’opinió –o d’altres que surten en aquest diari– en l’edició en paper, potser s’aturarà a mig paràgraf per fer una mossegada a l’entrepà, o aixecarà la vista del text per matar una mosca d’un cop de diari, o potser senzillament deixarà de llegir una estona per escoltar el piano d’un veí que avui assaja especialment bé. M’agrada imaginar que el temps de lectura dedicat al diari s’impregna d’aquella calma que regnava als cafès d’abans, quan no hi havia tanta pressa i les paraules es paladejaven, ja fos per discrepar-ne, per assentir en silenci o fins i tot per afegir-hi la pròpia opinió. En canvi, si vostè llegeix aquest mateix article –o d’altres que surten en aquest diari– en la versió digital, a la pantalla del mòbil o a la tauleta, haurà vist que al costat del meu nom hi ha un avís en vermell que diu: “Es llegeix en 1 minut”. Tranquil, no cal córrer, això no és una cursa, però és probable que, segon amunt o avall, tingui raó i el meu article es pugui llegir en un minut i prou –i ara, compto jo, ja devem estar a prop dels 30 segons–.

Me’n queden 30 més, doncs, per dir que la impaciència que amaga aquest recompte del temps de lectura deu ser inversament proporcional a l’estona que jo he dedicat a escriure’l. Al darrere de cada frase, hi ha una pausa per trobar l’expressió justa, per anar enrere i retocar un matís, buscar-hi un final que em deixi prou satisfet. És veritat que demà ningú se’n recordarà, de l’article, i aquí és on el temps s’aturarà de debò. Demà, a més, és Sant Jordi, i amb cada llibre que compri la gent també s’endurà temps de lectura. Sense ningú que el mesuri en minuts, perquè la meravella dels bons llibres és que alteren la percepció del temps, l’aturen o l’acceleren, el transformen en paraules, imaginació, sensacions. Sí, comprem llibres i amb aquests ens enduem històries, memòries, poemes, viatges, idees, exercicis d’estil, però sobretot comprem el temps que dedicarem a llegir-los. És aquell donar-se feliç que ens distreu d’haver de comptar cinc, quatre, tres, dos, un. Ja està.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Temes:

Llibres