1
Es llegeix en minuts
La felicitat a les empreses

Logan Roy es burlaria d’aquest article, malgrat que estigui escrit per una de les persones que s’han rendit a la sèrie ‘Succession’ i a l’imperi del mal. El dèspota i malparlat patriarca de la sèrie d’HBO, propietari del grup mediàtic Waystar Royco, em diria el seu cèlebre «fuck off» («ves a la merda»), a mi i a qualsevol que li parlés de les empreses amb caps de felicitat. 

Isabel Gimeno Hernández, directiva d’Ufounders, una plataforma tecnològica espanyola dedicada a intermediar rondes de finançament per a emprenedors, sap de què parlo. Com a Chief Happiness Officer de la companyia, és la responsable de vetllar pel benestar emocional dels empleats com a via per elevar-ne el rendiment.  

El seu càrrec, importat de països anglosaxons i de companyies com Google, Coca-Cola, EY, Deloitte, SAP i Airbnb, va molt més enllà d’impulsar la part lúdica de les relacions laborals a l’oficina, com ara dies de la fruita, esmorzars d’equip cada divendres i dinars per parelles per conèixer-se millor. Ella fa tot això però també és la responsable de supervisar les estratègies de conciliació, l’elecció de les formacions que s’imparteixen a la plantilla i la mediació entre treballadors quan en el dia a dia sorgeixen discrepàncies.

Notícies relacionades

Gimeno no és l’única cap de felicitat que s’ha colat a l’organigrama d’una part del món corporatiu espanyol els últims anys. No com un càrrec naïf abonat al bonisme i defensor de la concepció corporativa de la felicitat, sinó com una eina clau en la gestió del personal i la retenció del talent del segle XXI que pot i s’ha d’avaluar i mesurar, com a mínim, de manera anual. 

Està més que comprovat que tenir empleats amb un benestar emocional òptim crea un bon clima laboral –una cosa per la qual han de vetllar tant l’empresa com els treballadors–, augmenta la productivitat de la plantilla i dona beneficis. Per molt que el magnat Logan Roy no hi estigui acord.