Gàrgoles | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cultura i Agricultura

Embolicar els calçots amb paper de premsa perquè mantinguin la temperatura ideal és primordial, però no hi havien comptat

2
Es llegeix en minuts
Cultura i Agricultura

Una colla d’amigues, amb els seus homes, munten una calçotada. L’organització és perfecta, un model de sincronització, treball en equip i racional repartiment de tasques. N’hi ha que apleguen branques i encenalls i fan el foc, n’hi ha que, per descomptat, es preocupen dels calçots, en aquest cas, regal d’un avi pagès. També de la carn. Hi ha encarregats de la beguda i de les postres, uns s’ofereixen a dur una ratafia casolana. Una de les amigues té una empresa d’empaquetats per a l’hostaleria i aporta tot el parament de la taula; una altra està disposada a fer la salsa, a partir d’una recepta infal·lible.

Notícies relacionades

L’amfitriona dirigeix una orquestra que executa una simfonia compassada: tot és a lloc. Fins que a algú se li acut fer la pregunta definitiva: «¿Teniu diaris?». Silenci. No hi havien comptat i, com sap tothom que es dedica a aquestes coses dels grills de les cebes blanques (que em perdonin els experts: això és el que diu el diccionari), és primordial el fet d’embolcallar els calçots amb paper de premsa per tal que mantinguin la temperatura ideal. Una amiga afirma que té un exemplar de diari a casa. Un. Una altra diu que la seva mare en conservava mitja dotzena, però que van fer neteja sense saber-ho i els van llençar.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Un dels amics aporta a la conversa (és un xat que es viu amb gran intensitat els dies previs a la festa) una reflexió que ha publicat la cuinera Ada Parellada: «La supervivència de les calçotades està perillant degut a la gairebé extinció d’una matèria primera fonamental, absolutament necessària: el paper de diari». Finalment, poden recollir aquest element imprescindible en una quantitat prou acceptable. A l’hora de fer-los servir, s’explica l’anècdota d’un home que va anar al quiosc i va adquirir cinc diaris tot fent explícita la voluntat no gens intel·lectual de «fer-los servir» com a embolcall i prou. Quan l’articulista i teòric de la informació Walter Lippman va escriure la seva frase més famosa («pensa que l’exclusiva d’avui ha de servir demà per embolicar el peix»), no tenia a prop el concepte calçot. Expressava el contingut efímer de la premsa, que és, justament, la seva essència. La vigència del diari és mínima, però hi és cada dia. I si és en paper, millor, que així es pot retallar i conservar, i ajuda a conservar les tradicions. «Mengeu calçots i llegiu diaris en paper», podria ser el lema d’una campanya institucional conjunta dels departaments de Cultura i d’Agricultura.

Temes:

Gastronomia