Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La segona fundació d’Europa

La Fundació La Caixa, amb 21.000 milions d’euros d’actius, és un dels signes d’identitat de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Seu de La Caixa a la Diagonal de Barcelona.

Seu de La Caixa a la Diagonal de Barcelona. / JOAN PUIG

Un candidat a l’alcaldia ha dit que a la ciutat hi ha sensació de disgust. Cert, però Barcelona ho supera gairebé tot. Aquest dilluns s’ha inaugurat el Mobile, que és ja una realitat fixa anual. I la setmana passada en els premis anuals d’EL PERIÓDICO es va distingir al grup Puig, una empresa familiar catalana (des del 1914) i avui també un dels primers grups de perfumeria i moda del món, amb marques de renom, que factura més de 250 milions d’euros i té 4.500 empleats. I Puig ja fa bastants anys que va culminar amb èxit el canvi de generació amb el relleu de Mariano Puig –actiu fins fa molt poc– pel seu fill Marc Puig. I la successió és l’os de l’empresa familiar.

Notícies relacionades

La setmana passada es va conèixer que la Fundació La Caixa augmentarà el seu pressupost un 4,5%, fins a 538 milions, el més elevat de la seva història. Del total, 360 milions, el 60%, va a activitats socials d’escassa visibilitat com la lluita contra la pobresa infantil, la creació d’ocupació de col·lectius amb dificultats i l’atenció a persones amb malalties avançades. El 21% es dedica a activitats culturals a través dels seus nous CaixaForum i el CosmoCaixa. La resta va a investigació i salut (11%) i educació i beques (8%).

El rellevant és que aquests programes tenen la sostenibilitat assegurada perquè són finançats pels dividends de les participacions que Criteria Caixa (propietat de la fundació) té en empreses com CaixaBank (un 30%), Naturgy (26%)... El patrimoni, garant de la continuïtat, ascendeix a 21.000 milions d’euros i la fundació és així la sisena del món pel volum d’actius. El rànquing l’encapçala l’americana Bill & Melinda Gates Foundation (46.500 milions) i la presidida per Isidre Fainé és la segona fundació europea i l’única entre les 15 primeres que no pertany al món anglosaxó. Un senyal d’identitat de Barcelona, on són els serveis centrals (la seu és Palma de Mallorca des del 2017) i on treballen 300 dels seus 415 empleats.