Apunt

Vinícius, ous i cargols

2
Es llegeix en minuts
Vinícius, ous i cargols

JAIME REINA /AFP

La Lliga ha creat una comissió per intentar solucionar el ‘cas Vinícius’. Segons el seu president, Javier Tebas, «no pot tenir un jugador que va a tots els camps i és insultat». Jo afegiria que el futbol espanyol no es pot permetre donar aquesta imatge, la d’un campionat on el racisme campi al seu aire. Perquè tot i que siguin casos aïllats, és cert que es repeteixen cada vegada amb més freqüència i en més camps. I més val no parlar del vomitiu episodi del pont de Madrid.

Dit això, ¿què pot fer La Liga a més de denunciar cada dilluns el que passa a cada camp? ¿Quin és el recorregut d’aquestes denúncies si la fiscalia dona carpetada una vegada i una altra? ¿Què es pot fer si els Mossos no han aconseguit identificar dos individus que, a rostre descobert i davant de les càmeres, van insultar Vini en l’últim clàssic del Camp Nou? ¿Té la responsabilitat el futbol del que està passant quan de sis denúncies presentades davant la fiscalia se n’han arxivat, de moment, la meitat? ¿Per què aquesta tolerància davant un fet que ens escandalitza a tots? I igualment sorprenent, ¿per què el Reial Madrid no se suma a les denúncies?

El paper dels àrbitres

Ara bé, els crits racistes a Vinícius no tenen a veure amb el que passa al camp. El racisme està a la grada, o al carrer. No a la gespa, afortunadament. Allà es lliura una altra batalla que han de tallar els àrbitres, més preocupats sembla amb les «manetes» que amb tallar actituds intolerables, per lletges i reiteratives, com la de Maffeo.

Notícies relacionades

¿Per què amb Vini i no amb d’altres? Cada vegada que ha arribat un futbolista brasiler amb característiques semblants, la polèmica els ha acompanyat. Neymar o abans Denilson, Djalminha... jugadors que jugaven a una altra cosa, mentre aquesta virtut s’interpretava com provocació pels rivals. Les bicicletes de Denilson, aquell brasiler del Betis, o el joc de Neymar quan va arribar al Barça, recorda el que estem veient ara. És curiós, els que deien provocador a Ney justifiquen ara Vinícius i viceversa. És el que té posar el filtre de la bufanda a tot.

Si jo fos Ancelotti o company de Vini, faria tot el que pogués per fer-lo sortir d’aquesta espiral de gestos, queixes permanents o comentaris despectius a rivals en la qual està ficat. Mostrar-se vulnerable li resta. Molts jugadors abans van rebre igual i més que ell. Que es miri els vídeos d’un tal Messi. I que no mescli ous amb cargols.