NEWSLETTER

La verborrea anticapitalista de Podem

Ione Belarra i Pablo Iglesias s’equivoquen al demonitzar tot l’empresariat, en un actitud impròpia d’un partit que està al Govern

1
Es llegeix en minuts
La verborrea anticapitalista de Podem

Chema Moya / EFE

Ione Belarra és un disc ratllat. La secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030 repeteix una vegada i una altra les mateixes consignes anticapitalistes, inspirada per Pablo Iglesias, el seu predecessor al capdavant del partit. Primer ataca Juan Roig, president de la cadena de supermercats Mercadona, en un míting. L’acusa de ser un capitalista despietat, que aprofita la difícil situació del país per fer-se d’or, i diu que se li han de parar els peus. Després, s’esplaia en una xerrada amb Iglesias i planteja si el capitalisme no és despietat per definició, «perquè es basa en l’acumulació de béns i diners per a uns quants quan molts d’altres pateixen». 

La verborrea anticapitalista de Belarra és insofrible i inadmissible en una representant del Govern, per molt que aquesta creença es trobi en la base de la seva ideologia i que el 2023 sigui un any electoral. No és estrany que altres parts de l’Executiu hagin demanat a la dirigent de Podem que rebaixi el to i hagin defensat l’empresariat espanyol. De poc sembla haver servit, ja que un altre membre del seu partit ha acusat Roig aquest dissabte de ser un monopolista que escanya les pimes.

Notícies relacionades

Estem davant un cas de llibre de maniqueisme, aquest corrent que classifica les persones i els objectius com a bons o dolents sense matisos ni termes mitjans. Convé evitar-lo i no demonitzar el conjunt del capitalisme, que pot ser transparent, competitiu, inclusiu, conscient, sostenible, innovador, ètic i just. Que pot generar beneficis, riquesa i creixement equitatiu per a accionistes, empleats, proveïdors, clients i comunitats. Que pot pagar impostos on ho ha de fer, combatre les desigualtats, promoure la diversitat i cuidar el planeta

Tan infantil és creure que tot capitalisme és satànic com que tot és com el que acabem de descriure. Les males pràctiques, si existeixen, s’han de denunciar amb fermesa, però sense generalitzacions injustes ni crides a parar els peus.