Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El perill de Feijóo

Feijóo, que pretén ser president del Govern, no dubta a avivar la xenofòbia per ignorància o per un grapat de vots

2
Es llegeix en minuts
El perill de Feijóo

David Castro

Es pot optar per la ignorància o per la intel·ligència, triar entre aplicar un bàlsam reparador o llançar sal a la ferida, escollir l’escopinada o l’abraçada, la mentida o la integritat. Es pot actuar com Alberto Núñez Feijóo o no.

«Jo soc creient», va afirmar Marc Marginedas a l’acabar el passi de presentació de ‘Retorn a Raqqa’, Durant el seu captiveri en mans de l’ISIS el 2013, el periodista va confessar que deia «el Parenostre i la primera sura de l’Alcorà: Al-Fātiḥa». I en aquesta afirmació està condensada bona part de l’essència del documental, un impecable treball d’Albert Solé i Raúl Cuevas, elegant i rigorós, poderós i sensible, honest en la recerca de la veritat i que defuig la sensibleria i el sensacionalisme fàcils. La història del segrest és terrible, la delicadesa del treball emociona i, alhora, convida a la reflexió. Els periodistes estan sent torturats per psicòpates que diuen obrar en nom d’Al·là, però Marginedas resa al seu mateix déu. Perquè sap diferenciar la religió del fanatisme, que és la podridura de qualsevol idea.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Després del recent atemptat a Algesires en què un jove marroquí va assassinar un sagristà i va ferir un mossèn, Feijóo va apuntar: «En canvi, nosaltres, des de fa molts segles, no veurà vostè un catòlic o un cristià matar en nom de la seva religió i les seves creences. I hi ha altres pobles que tenen alguns ciutadans que sí que ho fan». Passant per alt (que és molt passar) aquesta dicotomia entre ‘nosaltres-bons’ i ‘ells-dolents’, base del racisme i la xenofòbia, la línia argumental del líder del PP és d’una ignorància supina i perillosa. I això sent benèvols.

Notícies relacionades

¿Parlem de la creixent radicalització del supremacisme blanc i la seva defensa de la identitat cristiana? ¿Viatgem a la Noruega del 2012 i al fonamentalista catòlic que va assassinar 77 persones perquè estava preocupat per la «invasió musulmana d’Europa»? ¿Recordem les sinistres institucions catòliques d’Irlanda o el Canadà vigents fins als anys 90 del segle XX? Es calcula que 9.000 nens van morir a Irlanda i 6.000 al Canadà, fills d’‘impures’ o ‘salvatges’. O, posats a fer, ¿evoquem la nostra Guerra Civil? Un cop d’Estat beneït com a «croada nacional». Si el PP no es resistís tant a la memòria històrica, potser Feijóo recordaria tots els abusos que la dictadura franquista va fer en nom de Déu.

Marginedas, enmig de l’horror, es va resistir a perdre la humanitat. Feijóo, que pretén ser president del Govern, no dubta a avivar la xenofòbia per ignorància o per un grapat de vots. Quin perill.