610,8 km | Article de Martí Saballs Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Microsoft acomiada, ¿què farà Apple?

Per ara, l’herència de Steve Jobs supera la de Bill Gates. La rivalitat està assegurada per uns quants anys més

2
Es llegeix en minuts
Microsoft acomiada, ¿què farà Apple?

La ciutat d’Albuquerque, la més poblada de l’estat de Nou Mèxic, és coneguda principalment per dues raons: haver sigut centre d’investigació per al desenvolupament de bombes nuclears i pel naixement de Microsoft el 1975. Va ser aquell any quan Bill Gates i Paul Allen van iniciar una de les dues empreses que continuen liderant la revolució tecnològica del planeta. Almenys, en valor de mercat. L’altra, Apple, es va fundar un any més tard per tres altres joves ‘techies’: Steve Jobs, Steve Wozniak i Ronald Wayne. La rivalitat i respecte entre aquestes dues maneres d’entendre el ‘software’ començava. Avui Apple té un valor de 2,1 bilions de dòlars davant 1,75 de Microsoft. Alphabet/Google i Amazon els segueixen de molt lluny. 

Reconvertit Bill Gates en guru i filantrop, allunyat de qualsevol responsabilitat executiva, Microsoft ha continuat creixent cap a altres negocis. Mort Steve Jobs, els dubtes van sobrevolar la capacitat d’Apple per continuar reinventant-se. Ho va aconseguir. Els seus primers executius: Satya Nadella i Tim Cook han mantingut, fins i tot superat, el llegat. Mentre Microsoft transiciona el seu negoci des del desenvolupament de Windows fins a les inversions en la ‘start up’ OpenAI, creador del robot ChatGPT que ha començat a popularitzar-se aquests últims mesos, capaç de respondre preguntes de gairebé tot tipus; Apple ha passat del Mac a ser referent del negoci de la telefonia mòbil a través de l’iPhone.

Microsoft va anunciar aquesta setmana que acomiadarà 10.000 empleats, així que la plantilla es reduirà en 211.000 persones. Amb aquesta decisió s’uneix a anuncis similars realitzats per les principals empreses tecnològiques –Amazon va anunciar acomiadaments de 18.000 persones, sobre un total d’1,6 milions d’empleats– per fer front a la desacceleració econòmica i a la caiguda dels beneficis. Microsoft, que el 2014 ocupava 128.000 persones arreu del món, va ser una de les empreses més beneficiades per la pandèmia. El teletreball i els seus requeriments tecnològics van ser la causa del seu creixement. Els seus clients van necessitar invertir en tecnologia –igual que les llars van gastar en oci– per enfrontar-se al nou escenari laboral. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

¿I Apple? Continua sense anunciar acomiadaments. Inversors i analistes esperen el 2 de febrer, data en què anunciarà els seus resultats de l’últim trimestre, per veure si decideix eliminar alguns dels seus 164.000 empleats. Apple, a diferència de Microsoft, té un altre ressort per reduir despeses: reduir la subcontractació dels seus proveïdors, fabricants dels mòbils i altres aparells, que té dispersats per l’Àsia, especialment a la Xina i l’Índia.

El llarg termini importa. Per agafar la referència del 2 de gener de 1993, fa 30 anys. Qui hagués comprat 1.000 dòlars en accions d’Apple llavors i les hagués mantingut, avui valdrien 245.000 dòlars. La mateixa quantitat a Microsoft representarien avui 86.000 dòlars. Per ara, l’herència de Jobs supera la de Gates. La rivalitat està assegurada per uns quants anys més. 

Temes:

Microsoft Apple