L’opa entra en l’última etapa

En un país on no hi hagués apagades elèctriques, l’opa hostil llançada pel BBVA sobre el Sabadell ja s’hauria dilucidat fa uns mesos. Però no, un any després que s’iniciés el melodrama financer, encara estem lluny de saber què acabarà passant per a desesperació, sobretot, dels empleats del banc català, que no saben què passarà amb ells. Per molt que un alt directiu del Sabadell em confessés recentment com d’apassionant era la situació i l’aprenentatge acumulat, ningú entén com continuen en aquesta situació. Ajornar: el verb de moda a Espanya.
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) acaba de dictaminar –al·leluia– sobre l’operació que ha d’obrir la porta que el Govern s’acabi finalment mullant. A Espanya, on tot es mesura des de dos punts de vista, el polític i l’identitari, la decisió de la Comissió ha sigut assumida amb aplaudiments, per no dir eufòria, dins del BBVA, i amb preocupació al Sabadell. L’entitat d’origen basc, altament dependent dels mercats mexicans i turc, no tindrà problemes per ajustar les demandes de la CNMC sobre la seva relació contractual amb els seus clients potencials, especialment pimes, procedents del Sabadell.
No hauria de passar menys d’un mes fins que el Govern, a proposta del Ministeri d’Economia, acabi manifestant la seva opinió definitiva sobre l’opa. Malgrat la poca gràcia que li fa per raons ideològiques i per la influència i la pressió realitzades des de Catalunya contra ella, no té gaires arguments per oposar-s’hi. La Comissió Europea s’ho mira atentament i des d’Europa ja s’han donat missatges a favor que hi ha d’haver més concentració bancària a escala nacional abans d’emprendre les fusions transnacionals, necessàries per poder competir en el mercat financer global.
Notícies relacionadesAmb aquest escenari, i una vegada la CNMV doni el vistiplau final per llançar l’opa, la paraula final la tindran, com hauria de ser sempre, els accionistes del Sabadell. I aquí és on la incògnita es redobla i acabarà sorgint. Al BBVA no li quedarà cap altre remei que millorar l’oferta a última hora per aconseguir arribar al 50,01% de vots favorables a l’opa dels accionistes del Sabadell que necessita per continuar.
¿I de quins accionistes parlem? Majoritàriament són fons i gestores d’inversió que, casualment, participen en les dues entitats. Exemples: BlackRock, primera gestora de fons del món, té un 6,8% al BBVA i un 3,13% al Sabadell; el fons sobirà més important del planeta, Norges Bank, té al voltant d’un 3% a les dues entitats. Una cosa és absolutament segura: a l’hora de determinar si donaran suport a l’opa, utilitzaran diferents programes que només analitzaran la capacitat de creixement de les seves inversions en els dos bancs: units i per separat. Ni política ni identitats. Si estan ben segurs que les accions del BBVA (amb el Sabadell) tindran més recorregut alcista, diran sí a l’opa. Si no, s’hi negaran. Més val que la decisió final es produeixi al més aviat possible.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.