Pedro al país (i les opes) de les meravelles

L’anunci que a partir del 6 de maig començarà una ronda de consultes amb associacions i entitats per conèixer la seva opinió sobre l’opa hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell va ser acollit amb estupor per l’audiència en la inauguració de la reunió anual del Cercle d’Economia.

Pedro al país (i les opes) de les meravelles
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Després d’haver fet un repàs del dictamen de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre l’opa, del resultat de les consultes anunciades ahir pel president del Govern es decidirà si en 15 dies l’opa es trasllada al Consell de Ministres per dir què es pensa d’ella. Tindrà tres opcions: aprovar-la, aprovar-la de mala gana o oposar-s’hi, sense saber ben bé què significa i com pot aplicar-se aquesta oposició.

L’estupor amb què van rebre les paraules de Sánchez va ser diferent segons es preguntés a les persones relacionades amb el Banc Sabadell que hi havia en l’audiència o als del BBVA, que mantenien, com sempre, una discreta posició en segon pla. Tothom era conscient que el Banc Sabadell juga a casa en les reunions del Cercle d’Economia. Directius i consellers del banc són membres de l’associació barcelonina. Per començar, el president del Cercle, Jaume Guardiola, va ser conseller delegat del banc durant 13 anys, fins a l’abril del 2021. Anteriorment, havia realitzat la seva carrera en el BBVA.

Per al Banc Sabadell, l’estupor era d’alegria. El dictamen de la CNMC va ser rebut com una galleda d’aigua freda i ja començaven a realitzar-se càbales sobre què més fer-hi. Les paraules de Sánchez signifiquen que el Govern s’esforçarà per evitar que el BBVA se’n surti amb la seva. L’estratègia: esgotar l’adversari. Ningú posava en dubte que aquesta consulta es realitzaria a qui s’ha oposat activament a l’opa, començant per les patronals catalanes i els sindicats. Per al BBVA, l’estupor era d’incomprensió. No esperaven res semblant i s’escudaven, sense gaire més a dir, amb el seu argument des de l’inici: que decideixin els accionistes.

Mai a Espanya

Més comentaris en els quals sí que hi havia consens. Una consulta com aquesta, considerada com una espècie de plebiscit no vinculant sobre una operació empresarial, no s’havia produït mai a Espanya. Darrere de la perplexitat de l’anunci realitzat per Pedro Sánchez, des del Banc Sabadell es reafirmen en què, en cas que prosperi l’opa, tenen la seguretat que la majoria dels accionistes de l’entitat no aniran sota les condicions actuals. En el seu historial: un 33% dels accionistes són clients i treballadors del banc que no volen canviar. Poder arribar al 50,01% d’oposició, sumant-hi gestors de fons, no serà tan difícil al considerar que el preu que ofereix el BBVA no justifica les expectatives de creixement futur del valor dle Banc Sabadell en solitari.

Notícies relacionades

Abans de treure el seu penúltim conill, Sánchez va aprofitar per valorar el seu govern. "Continuem vivint al lloc més desenvolupat del planeta. Ens ho hem de creure", posant al mateix cistell Catalunya, Espanya i Europa. Va defensar amb xifres que Espanya ha generat el 40% del creixement econòmic de la UE des del 2019 i que el 2025 el 40% de l’ocupació que es crearà a la UE serà a Espanya. També va anunciar que el deute públic baixarà del 100% del PIB l’any 2026.

"Els pessimistes sempre s’han equivocat", va assenyalar, no sense abans fer una picada d’ullet al món empresarial prometent una reducció de la burocràcia i demanant passar a l’acció perquè la UE guanyi escala. Respecte a l’apagada de fa una setmana, una lleugera menció a l’inici: "El nostre objectiu és reforçar el sistema elèctric, ja per si robust, i continuar treballant cap a la transició energètica".