Error del sistema | Article d’Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Joan Ollé i jo

Quan va esclatar la denúncia periodística, no vaig saber trobar les paraules d’acostament. Covardia, segur. Falta de valor per internar-me en un terreny que em resultava penós, hostil, desagradable

2
Es llegeix en minuts
Joan Ollé i jo

Manu Mitru

En aquest diari, Joan Ollé i jo ens dediquem algunes línies, sempre en termes d’amistat, fins i tot d’admiració. Fins al febrer del 2021, quan ‘Ara’ va publicar un reportatge en el qual estudiants de l’Institut del Teatre denunciaven situacions d’abús per part d’alguns professors, entre ells Ollé. Ho reconec, no vaig saber com reaccionar. Ens vam creuar un parell d’emails en els quals ell mostrava la seva indignació i, sobretot, la necessitat d’explicar-se, de netejar aquesta informació que ell sentia com a afront. Tan sols vaig saber desitjar-li que tot acabés bé (quina simplicitat). No li vaig donar el suport que ell buscava. No en vaig saber. No vaig poder.  

Notícies relacionades

Ollé i jo no érem vells amics. Podria comptar amb els dits d’una mà les nostres trobades, però una xerrada amb Ollé feia per a molt. Era brillant, intel·lectualment desbordant, tan apassionat, generós i exigent com imbuït de certa fragilitat tràgica. La mort de Joan Barril, el seu gran amic i company d’aventures vitals i culturals, l’havia sumit en una mena d’orfandat. En les nostres converses, entre disseccions de l’obra de Rodoreda en què tots dos caminàvem embrancats i comentaris sobre els articles mutus, sempre s’hi colava el feminisme. Ell introduïa alguna qüestió, res transcendental, i jo li responia sense donar-li gaire importància. Ollé se sentia vell. Odiava sentir-se vell. Ell, que s’havia cregut invencible. Bevia. Era conscient d’aquest problema i mirava de pactar límits amb si mateix que sempre acabaven desbaratant-se. Potser aquest excés va ser el principi d’altres mals. La seva feina i les relacions se’n ressentien. Si acudim al símil del teatre grec i les seves màscares, Ollé no sempre va saber escollir la més correcta. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Quan va esclatar la denúncia periodística, no vaig saber trobar les paraules d’acostament. Covardia, segur. Falta de valor per internar-me en un terreny que em resultava penós, hostil, desagradable. Més enllà de la presumpció necessària d’innocència, les acusacions van teixir una ombra emocional que no vaig saber esquinçar. Un article recent a ‘La Vanguardia’ de Javier Melero, que va anar advocat i amic d’Ollé, el recordava i el defensava en allò que pot entendre’s com un acte pòstum d’amistat i lleialtat. Confesso que encara avui, si tornés a trobar-me en la mateixa situació, llegint les mateixes acusacions, dubtaria de com enfrontar-me a aquestes ombres. L’única cosa de la qual estic segura és que no miraria d’aclarir-les menyspreant les dones que s’atreveixen a denunciar. Menys encara, convertint-les en culpables.  

Temes:

Joan Ollé