Apunt

Legislar a última hora

Hi ha mesures, com la que afecta el descompte de 20 cèntims als carburants, que no s’haurien de demorar fins a l’últim moment

1
Es llegeix en minuts
Legislar a última hora

Mónica Tudela

Als escolars se’ls avisa sempre que no ho deixin tot per al final, que planifiquin i clavin els colzes una mica cada dia en lloc de fer-ho la nit o unes hores abans d’un examen. I és un consell que també es podria donar als polítics. S’ha convertit ja en una autèntica tradició aprovar lleis i normes a finals d’any, amb entrada en vigor gairebé unes hores després.

Entenc les dificultats i equilibris que s’han d’aguantar en un Govern de coalició, com passa en el que conformen el PSOE i Unides Podem (UP). Ni els punts de vista ni les idees són iguals, per no parlar de la necessitat que tenen de guanyar protagonisme de cara a futures eleccions. Hi ha moltes mostres d’això i van des de la llei trans fins a la regulació del mercat de la vivenda.

Notícies relacionades

Però, en tot cas, comença a ser poc comprensible la demora a prendre determinades mesures que provoquen inquietud o que poden generar auges o paralitzacions de la demanda. És el que passa amb el descompte de 20 cèntims als carburants. Després d’un degoteig de declaracions i filtracions en les quals representants de l’Administració suggereixen que aquest descompte adoptat quan les gasolines i el gasoil arribaven als seus màxims es podria suprimir de forma generalitzada i quedar limitada només per a determinats col·lectius. Ho donen per fet ells i també molta gent, però ningú ho acaba de confirmar. I això provoca un innecessari desassossec entre els implicats.

I és que resulta que s’acosta el final de l’exercici i el Govern afirma que no comunicarà la seva decisió fins dimarts dia 27. I a les gasolineres temen una allau d’usuaris a la recerca d’estalviar-se uns euros a l’omplir els dipòsits. ¿És realment necessari esperar gairebé fins al final per anunciar-ho, si és que s’anunciarà? En realitat no és com anunciar la rebaixa o la pujada de l’IVA d’un producte amb mesos d’antelació, una decisió que sí que pot ser contraproduent i generar demanda i després una aturada, o al revés. Això de les gasolines em sembla que no.