Llimona & vinagre | Article de Jorge Fauró Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Eva Kaili: Eva torna a pecar

Maletes i bosses d’escombraries plenes de diners. La vida a tot tren de l’eurodiputada grega i la seva parella, els dos arrestats per la trama de suborns del ‘Qatargate’

3
Es llegeix en minuts
Eva Kaili: Eva torna a pecar

Eric VIDAL / EUROPEAN PARLIAMENT / AFP

Quan es tafaneja per les xarxes socials d’un alt càrrec, per exemple Instagram, hi ha moltes probabilitats que ens trobem amb un perfil anodí, farcit de fotografies oficials, cartells amb actes d’agenda que semblen dissenyats amb Paint, visites a algun poblet empobrit de l’Àfrica (si hi surten nens famolencs, millor) o escenes bucòliques amb família i amics en comunió amb la natura. El compte d’Instagram de l’exvicepresidenta del Parlament Europeu i encara eurodiputada Eva Kaili (Salònica, 44 anys), arquitecta de formació, expresentadora de televisió i socialista del PASOK grec, respon amb fidelitat a aquest patró. Zzzz...

La cosa canvia si ens endinsem en el perfil de la seva parella, Francesco Giorgi, italià de 35 anys i assessor parlamentari a Brussel·les. Kaili i Giorgi comparteixen una vida en comú i una filla de menys d’un any, tot i que difereixen del sentit de la prudència a les xarxes socials (ella potser va ser darrere la càmera, però no surt a les fotos). El Francesco ‘instagrammer’ exhibeix un aparador de vida a tot tren, amb passejos en iot per Sardenya i Menorca, posats a la proa d’un veler al voltant de les illes gregues de Paxos i Antipaxos, postals d’aigua cristal·lina a Ostende, escenes quotidianes de pesca a Mauritània (hi falten els nens), bronzejat d’esquiador a Les Contamines-Montjoie i Cervinia, al peu dels Alps francesos i italians, pilotant un esportiu, roba de primeríssimes marques, ulleres de sol polaritzades i retrats més propis de GQ i Paris Match que d’una jove promesa de la socialdemocràcia. I, com no podia ser d’altra manera, fotografies a Doha, la capital de Qatar, el país del qual segons la policia i la justícia belgues procedeix la xarxa de suborns a eurodiputats que haurien rebut diners i prebendes per blanquejar la dictadura àrab en els mesos previs al Mundial.

Francesco mariner, Francesco esquiador, Francesco fotògraf, Francesco solidari i compromès. I Francesco bocamoll. La parella de Kaili acaba de reconèixer davant el jutge de Brussel·les que investiga la trama que ell s’encarregava de moure els diners que els qatarians feien arribar a diversos europarlamentaris a través de ses senyories Marc Tarabella, l’italià Andrea Cozzolino (a les ordres del qual treballa Giorgi) i Pier Paolo Panzeri, l’exeuroparlamentari que, segons les investigacions, està al capdavant de tot plegat. Francesco ha exculpat Kaili, però de tota la resta n’ha explicat tots els ets i uts. ‘Non sei capace di tenerti un cece in boca’. «No ets capaç de mantenir un cigró a la boca», sentencia una dita italiana dirigida a aquestes persones incapaces de guardar-se res. «Ho vaig fer tot per uns diners que no necessitava. Però ara alliberin la meva parella, ha d’estar amb la nostra filla», ha declarat Giorgi.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

No serà fàcil. Com a conseqüència de la investigació iniciada l’estiu passat i executada els últims dies amb detencions i ordres d’ingrés a la presó, Eva Kaili inclosa, la policia va sorprendre el pare de l’exvicepresidenta sortint d’un hotel amb una maleta carregada amb 750.000 euros. A casa de la detinguda se’n van trobar 150.000 més, amagats en bosses d’escombraries (oxímoron, escombraries i diners en la mateixa frase). Kaili diu que desconeixia aquests fets i que l’hi preguntin a Francesco. L’activitat prèvia de la detinguda no ajuda a creure la seva versió. És grega, tot i que no ha llegit Plató: «On regna l’amor sobren les lleis». 

Notícies relacionades

El 30 d’octubre va mantenir una trobada a Doha amb el ministre de Treball, Ali bin Samikh al-Marri, i li va atorgar el seu suport pel «continu compromís» de Qatar amb les reformes laborals. Només en la construcció dels estadis del Mundial es calcula que han perdut la vida prop de 6.000 treballadors. El règim amb prou feines en reconeix 400. I, no obstant, «el Mundial de Qatar és la prova que la diplomàcia esportiva pot aconseguir una transformació històrica. Qatar és líder en matèria de drets laborals», va defensar Kaili a la seu del Parlament quan es debatia la situació dels drets humans al país amfitrió del campionat. En definitiva, s’atribueixen a l’exvicepresidenta delictes de corrupció, pertinença a organització criminal i blanqueig per influir en decisions econòmiques i polítiques de la UE a canvi de petrodòlars.

Des de les detencions no hi ha rastre a Instagram de «la parella més bonica» de l’Europarlament, com l’han batejat algunes publicacions. Una dictadura àrab, suborns, riquesa. La trama sembla extreta del surrealisme i ja ho va avisar el pare del moviment, André Breton: «La bellesa serà convulsiva o no serà».

Temes:

Qatar Corrupció