Conflicte internacional

Qatar amenaça amb el gas davant la investigació per corrupció de la UE

  • «Pot afectar negativament les relacions amb Europa i el subministrament de gas natural», assegura el país en un comunicat diplomàtic

Qatar amenaça amb el gas davant la investigació per corrupció de la UE

Robert Michael/dpa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats de Qatar han condemnat aquest diumenge la investigació contra la corrupció iniciada per Bèlgica i la suspensió del seu accés al Parlament Europeu afirmant que poden afectar «negativament» les seves relacions i el subministrament de gas natural, segons un comunicat emès per un diplomàtic qatarià.

Dijous, els eurodiputats van aprovar gairebé per unanimitat una resolució en la qual van advocar per prohibir l’accés als representants qatarians al Parlament Europeu mentre duri la investigació judicial. Va ser la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, qui va impulsar la resolució.

La decisió d’imposar «aquesta mena de restriccions discriminatòries» abans que s’acabi la investigació «afectarà negativament la cooperació regional i global en seguretat i les discussions en curs sobre la pobresa energètica global i la seguretat», va explicar el diplomàtic.

«Rebutgem fermament aquestes acusacions que vinculen el nostre país amb una mala conducta», va assenyalar el funcionari, que va afegir que Qatar no és l’única part citada en la investigació. «Aquesta setmana hem observat una alarmant condemna selectiva del nostre país», va afegir el diplomàtic.

Els fiscals belgues han explicat que han estat investigant la trama de suposada corrupció al Parlament Europeu durant més d’un any abans de dur a terme les batudes i detencions dels últims dies.

Notícies relacionades

«És profundament decebedor que el Govern belga no hagi fet cap esforç per contactar amb el nostre Govern per aclarir els fets un cop va tenir coneixement de les acusacions», conclou l’emissari qatarià en el seu comunicat.

Greu escàndol

Mai un escàndol de corrupció havia clavat un cop tan ràpid, tan dur i tan contundent al Parlament Europeu, la institució més valorada pels ciutadans. L’òrgan legislatiu és protagonista d’una presumpta trama d’espionatge i suborns, suposadament orquestrada per Qatar i el Marroc, per comprar voluntats polítiques i influir en la presa decisions. Un cas d’ingerència estrangera que ha posat potes enlaire la institució i la seva reputació per la falta de transparència i control i que de moment s’ha saldat amb quatre persones detingudes a Bèlgica –inclosa la ja exvicepresidenta de l’Eurocambra Eva Kaili– i dues més a Itàlia