Gàrgoles | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Lliçons de geopolítica elemental en el catàleg de caganers

L’adaptació a la realitat cada dia és més difícil, perquè el dia a dia frenètic no lliga amb la feina artesanal en què l’excrement és el mateix, però l’autor de la cagada varia en funció de la seva preeminència

2
Es llegeix en minuts
Un caganer a Catalunya.(’El intermedio’, La Sexta).

Un caganer a Catalunya.(’El intermedio’, La Sexta).

Comencem a olorar el Nadal i hi ha determinades tradicions que es mantenen i es posen al dia. És el cas de les figuretes de caganer que cada any presenta l’empresa Caganer.com, especialitzada justament en aquests personatges que defequen, amagats sota arbres o arbustos del pessebre. Més enllà del seu interès estètic (que cadascú opini el que vulgui sobre els individus que ensenyen el cul i mostren l’espiral escatològica), hi ha un interessant aspecte sociològic sobre el qual val la pena meditar. A la Fira de Santa Llúcia o a les seves botigues o a la pàgina web hi ha tota una estesa de caganers famosos. Ells mateixos expliquen que «afegim les novetats amb l’esperança d’adaptar-nos al món que ens envolta, amb els personatges que han adquirit més importància al llarg de l’any». L'adaptació a la realitat, però, cada dia és més difícil, perquè el dia a dia frenètic del món no lliga gaire amb la feina artesanal en la qual l’excrement sempre és el mateix, però l’autor de la cagarada varia en funció de la seva preeminència.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Per exemple, un dels nous caganers d’aquest any és Robert Lewandowski, que segurament tindrà molta sortida comercial. No entrava dins de les previsions inicials de l’estiu, perquè alesoress –quan Caganer.com acaba d’ajustar l’oferta– les palanques de Laporta encara no s’havien activat. Però hi ha casos en què el vincle amb la realitat és encara més precipitat. Com el de Giorgia Meloni, una novetat al catàleg que podrà fer companyia (en un pessebre més aviat fatxa) al caganer Santiago Abascal. No fa gaire que va guanyar les eleccions italianes, però fa menys temps encara que Rishi Sunak és el primer ministre britànic. L’escultor responsable de les figuretes de la firma assegura que hi estan treballant i que abans de Nadal es podrà comprar. Més enllà del col·leccionista habitual o d’anglesos ansiosos per veure com els seus dirigents (la) caguen, no sé si molta gent sap qui és Sunak. L’avantatge per a l’empresa és que s’han estalviat la cara i el cul de Liz Truss, que només va ocupar el 10 de Downing Street per veure com moria la reina i com s’entronitzava el nou rei Carles III, que ja era un caganer, però ara caga amb corona.

Volodímir Zelenski (amb samarreta i pantalons militars, de verd oliva) també és a l’elenc. Si més no, aquesta lliçó de geopolítica elemental ens ensenya que tots, «en aquest món que ens envolta», tenim uns mecanismes biològics bastant similars.

Temes:

Nadal