Gàrgoles | Article de Josep Maria Fonalleras Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La gola i les mongetes

A Les Grand Buffets tot és un colossal decorat, una ficció gastronòmica en la qual et deixes portar

2
Es llegeix en minuts
La gola i les mongetes

Les Grands Buffets.

Narbona era una ciutat molt important en l’època romana i en l’edat mitjana. Per allà passava la Via Domitia; se’n conserven restes molt destacades. També hi ha la catedral dels sants Just i Pastor, una construcció imponent que va ser nucli del catolicisme medieval, amb una província eclesiàstica que es va estendre fins a les diòcesis de Girona i Barcelona. Té un petit canal navegable, un mercat (Les Halles) de primer nivell i un nucli antic francament agradable. Està a dues hores de Barcelona amb tren d’alta velocitat: si surts a les 9 del matí, pots tornar a casa a les 8 de la tarda. Pots aprofitar per anar a dinar a Les Grands Buffets, que és el que va fer Ferran Imedio per a un reportatge multimèdia d’EL PERIÓDICO. El restaurant, un bufet lliure de luxe amb un preu d’uns 50 euros, és una absoluta exageració des de fa més de 30 anys. Les xifres són mastodòntiques: més de 1.000 comensals cada dia, més de 60 cuiners, més de 50 tones d’ostres a l’any o mig milió d’aquests dolços tan delicats, els macarons. I «muntanyes», com deia el company Imedio, de foie i de pastissos i de marisc.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per entrar en aquest festival de l’excés cal passar abans per una espècie de galeries semidesertes amb olor de clor (hi ha un complex esportiu al costat) en un barri molt discret als afores de la ciutat. A l’entrar-hi, t’adones que tot és un colossal decorat, una ficció gastronòmica en la qual et deixes portar per un desig incontrolat de gola i una immersió en els plaers de la carn, els del menjar i la beguda, per descomptat. De fet, a Les Grands Buffets tot és escenografia. A l’interior, amb aquest recarregat estil tan francès (sumptuositat i llums enormes que pengen del sostre); a l’exterior un jardí fals, amb falsa gespa i fonts que brollen ininterrompudament i que ocupa l’espai d’una terrassa convencional i amorfa. Aquesta «locomotora econòmica», com l’ha anomenat Xavier Febrés, crea la il·lusió d’un menjar fastuós. La tornada amb tren (recomanable) serveix per digerir i dormir. Per rememorar aquest luxe a l’abast que posa a prova la pròpia capacitat de contenció digestiva i emocional. I acabes desitjant tornar a les quotidianes mongetes bullides, amb un raig d’oli d’oliva.

Temes:

Gastronomia