Article de Berta Aznar

Els ‘ahujos’ i la pornificació de les relacions de gènere

A les feministes ens preocupen fets com el succeït al col·legi major madrileny perquè veiem com el patriarcat va canviant les seves formes de control i subordinació de les dones

4
Es llegeix en minuts
Els ‘ahujos’ i la pornificació de les relacions de gènere

La setmana passada vam assistir a un espectacle esperpèntic al Col·legi Major Elías Ahuja, , en què en una ostentació de masculinitat tòxica, valgui la redundància, un grup de nois es dirigia amb insults, entre crits i brams, a les noies del col•legi del davant . Un dels nois, iniciava l'extravagant performance cridant a les noies “Putes” i les instava a “sortir dels seus caus” perquè “totes follarien a la capejada”. Just després s'aixecaven la resta de persianes de l'edifici i apareixien els altres joves cridant a l'uníson; la fi de l'obra “unga-unga” deixava clar que allò de la capejada era una amenaça. 

Algunes veus han descrit aquesta macabra representació com un ritual d'aparellament de les noves generacions, una mena de salt evolutiu en l'espècie humana que només les ments més clarividents i, sobretot, modernes poden entendre. Lamento dir-los a aquestes persones tan obertes de ment que, en realitat, aquesta manera de relacionar-se amb les dones és la de sempre: es diu masclisme i és responsable de la desigualtat de gènere i la violència contra les dones.

També hem vist imatges de les noies del Col•legi Major del davant defensant els autors de la vergonyosa representació, dient que és una tradició que la gent no entén. Això ha servit als defensors del “nou ritual d'aparellament” per reforçar els seus arguments i treure importància als insults que els ahújos proferien a les mòniques perquè “són tradició”. En aquest país, ja sabem que l'argumentari de les tradicions serveix tant per llençar una cabra des d'un campanar com per donar la benvinguda a l'estudiantat en el primer any amb novatades vexatòries.

Les declaracions de les noies han servit perquè aquests analistes de ment moderna, per als quals casualment el masclisme ja està superat, justifiquin els ahújos dient que ells i elles són iguals i que no hi ha cap resta de cultura patriarcal en aquests crits i insults . Perdonin-me vostès, però jo no he sentit cap noia insultar a crits els del col•legi del davant. La realitat és que a totes les dones se'ns educa per riure les gràcies als homes, per treure importància als seus acudits masclistes, bromes fora de lloc, manca d'empatia, etc. perquè ja saben: “boys, will be boys…”. Que les noies del col•legi del davant diguin no sentir-se ofeses és només una mostra que no hem avançat suficientment en matèria d'igualtat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Diguin-me malpensada, però potser aquesta indulgència amb els ahújos es degui a un intent de blanquejar el masclisme per demostrar que allò de la misogínia i la cultura de la violació a la nostra societat és un invent de quatre penjades feministes. Potser també té a veure amb la classe social i el color de pell dels nois; segurament, si aquest mateix xou grotesc l'haguessin protagonitzat els nois d'un centre d'acollida de menors estrangers no acompanyats, els mateixos que avui defensen la innocuïtat dels fets, es posarien les mans al cap i reclamarien la deportació dels “MENAS” per ser extremadament perillosos.

Les malpensades podríem pensar també que té a veure amb el consum per part dels adolescents d'una pornografia que és cada vegada més violenta i en què això de dir “putes” a les dones és el més habitual. Potser, i només potser, també els que defensen el “nou ritual d'aparellament” estan influenciats per aquest consum que els afecta el raciocini.

Notícies relacionades

En el que sembla que estem d'acord els del ritual i les feministes és que aquest succés no és un fet aïllat, sinó una mostra de la realitat de com es relacionen molts joves amb les dones. Als primers això sembla conseqüència de l'ordre natural de la vida. A les feministes això ens sembla inacceptable i ens preocupa perquè veiem com el patriarcat va canviant les seves formes de control i subordinació de les dones. La pornificació social ha normalitzat aquest tracte dels homes cap a les dones i ha aconseguit fer creure moltes noies que ser hipersexualitzades pels nois forma part de la relació natural entre els dos sexes i fins i tot les empodera.

La coeducació a les aules és el mecanisme principal per aconseguir la igualtat real entre nens i nenes, en què l'educació afectivosexual ha de ser un pilar fonamental i el feminisme crític l'eina d'anàlisi indispensable per identificar i desarticular les diferents opressions que avui encara pateixen nenes i dones. Que no es tornin a repetir espectacles tan lamentables com aquest dependrà del nivell de pensament crític de les generacions futures i això és responsabilitat de les famílies, els centres educatius, els mitjans de comunicació i, per descomptat, de les polítiques del govern.