Article d’Agnès Marquès Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Controla, màquina

Els controladors de xarxes socials com TikTok o Instagram passen tota la jornada laboral davant de l’ordinador, rebent milers d’impactes de fotos i vídeos que pengen a la xarxa els usuaris d’aquestes plataformes

2
Es llegeix en minuts
Controla, màquina

Un poble a prop de Tòquio, 2014. La gana s’intensifica i a la vista només hi ha una màquina expenedora de menjar al mig del carrer. A cada botó rectangular hi havia inserit un paper amb una paraula en japonès, indesxifrable. Les fotografies que les acompanyaven prometien sopes de fideus d’aparença massa similar, així que vaig ficar-hi les monedes i vaig escollir una opció a l’atzar. La sorpresa va ser que en menys del que triga una màquina de cafè, el broquet inferior va expendre un bol de sopa de fideus sorprenentment suculent. Al punt i a la temperatura ideal. Em vaig quedar amb les ganes de donar-li les gràcies a algú. Semblava evident que darrere d’aquella màquina hi havia d’haver un cuiner, però entre la màquina i la paret només hi havia pols. El final de la feina, vaig pensar, com vaticinava fa més de 25 anys Jeremy Rifkin. No he llegit res més sobre les seves investigacions al respecte de l’impacte de les tecnologies al mercat laboral, però suposo que les ha anat actualitzant a mesura que han passat els anys, i no sé què deu pensar de la realitat que hem conegut aquesta setmana al ‘Planta Baixa’ de TV-3: els controladors de continguts de xarxes socials com Tik Tok o Instagram, els equivalents al cuiner japonès que jo havia imaginat darrere de la màquina de sopes. Contractats per empreses hermètiques que apliquen condicions laborals més indicades per a màquines que per a persones, passen tota la jornada laboral davant de l’ordinador, rebent milers d’impactes de fotos i vídeos que pengen a la xarxa els usuaris d’aquestes plataformes. La seva missió és detectar el contingut inapropiat, etiquetar-lo, bloquejar-lo i, si és necessari, fins i tot trucar a la policia, i no poden deixar la seva cadira buida sense previ avís. Els torns laborals són rigorosos, una mena de cadires calentes: abans que un acabi el seu torn, qui el relleva ja ha d’estar esperant dempeus darrere de la cadira. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Entre els milers d’impactes diaris per a aquests treballadors, expliquen que es troben de tot el que puguem imaginar si ens posem en to tèrbol: agressions, abusos, maltractament animal, intents de suïcidi, suïcidis que per algun motiu alguns senten la necessitat de compartir. No només de fer, sinó de compartir. El que no sabíem és que els responsables d’evitar que tot això ho vegin milions de persones són persones tractades com màquines, que relaten episodis d’ansietat, depressions i estrès posttraumàtic, que firmen un contracte exigent en condicions i lax en acompanyament psicològic. 

Malgrat les màquines i la tecnologia, hi ha feina. Però quina feina. Controla, màquina.