Article de Salvador Martí Puig Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

El Brasil, impredictible

Si la victòria de Lula en la segona volta és ajustada, és molt possible que Bolsonaro no acati el resultat, proclami que hi ha hagut frau i mobilitzi els seus

3
Es llegeix en minuts
El Brasil, impredictible

Les notícies de la nit electoral brasilera del 3 d’octubre no van ser les esperades. No pels vots que va aconseguir Lula, que van suposar el 48,4%, tal com preveien les enquestes, sinó per la resistència de l’injuriat president i candidat a la reelecció. Bolsonaro va obtenir gairebé 10 punts més del que vaticinaven les enquestes, de manera que va arribar al 43,2% i va aconseguir una dolça derrota que li dona ales per a la segona volta, que se celebrarà el diumenge 30 d’octubre. Això és així perquè, a més, els dos candidats que van quedar en tercera i quarta posició no semblen estar disposats a recolzar Lula. La conservadora Simone Tebet, amb un 4,1% dels vots, ja ha donat el seu suport exprés a l’actual president i Ciro Gomes, adversari personal i exministre de Lula, encara no s’ha pronunciat sobre quina consigna donarà al 3% de ciutadans que el van votar. 

Amb aquest panorama, cal preguntar-se, d’una banda, en què han fallat les enquestes, i de l’altra, per què la candidatura de Bolsonaro ha resistit malgrat les múltiples mostres d’incompetència i barroeria. 

La resposta a la segona pregunta passa per assenyalar que, després de quatre anys al palau de Planalto, Bolsonaro ha aconseguit cohesionar una coalició electoral –fins a la data desarticulada– que es pot resumir com la de les tres bes: les de ‘bife’, ‘bala’ i ‘Bíblia’. La be de ‘bife’ es refereix als interessos dels magnats de l’‘agrobussines’ que tenen per objectiu continuar l’explotació intensiva de l’agricultura i de la ramaderia a les zones de la frontera agrícola amazònica. No és casual, en aquest sentit, que a tots els estats amazònics hagi guanyat la dreta. La be de ‘bala’ dona compte de les polítiques de «mà dura» pròpies del populisme punitiu, que autoritzen i estimulen la compravenda d’armes per a ús personal i que afirmen que contra el robatori, el delicte i la inseguretat el millor és la pena de mort. La tercera be és de ‘Bíblia’ i es vincula al creixent col·lectiu d’evangèlics que fan bandera de la lluita contra l’anomenada ‘ideologia de gènere’, l’avortament i el relativisme moral. A aquestes tres bes, a més, se n’hi pot afegir una altra, la de la supremacia patriòtica ‘blanca’ en contra de totes les mesures –impulsades des dels governs del PT– a favor de les minories racials –sobretot dels afrobrasilers– i dels pobles indígenes. 

La resposta a la primera pregunta, la de la incapacitat de les enquestes per detectar el vot a Bolsonaro, està relacionada amb el fet que molts dels seus adeptes han ocultat la intenció de vot. Això és així perquè des dels mitjans de comunicació establerts i des de l’opinió pública internacional votar Bolsonaro és políticament incorrecte i, fins i tot, vergonyant. Precisament per això, votar Bolsonaro, per a molts dels seus seguidors, representa un acte de rebel·lia, com als Estats Units ho pot ser votar Trump.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

De tota manera, és de llei assenyalar que el guanyador de la primera volta per a l’elecció a president és Lula i és qui té més possibilitat de resultar vencedor, ja que s’ha quedat sol a un 1,6% dels sufragis per aconseguir la presidència. Tanmateix, si s’observen els resultats de la Cambra de diputats federal, els del Senat i els de les governacions, la situació política d’un futur govern liderat per Lula pot ser terrible. Els estats del centre oest i els rics estats del sud són bastions de la dreta amb governadors cacics que poden fer la vida impossible al nou president. S’hi ha d’afegir que tant al Senat com a la Cambra la dreta ha incrementat la seva representació. Per ser conscients de la feble representació de l’esquerra a la Cambra baixa n’hi ha prou d’assenyalar que la coalició lul·lista batejada Federació Brasil de l’Esperança només ha aconseguit 80 diputats dels 513 possibles. 

Així, si guanya Lula el dia 30 d’octubre, la governabilitat del seu executiu pot ser extremadament complexa i fràgil. Això sempre que guanyi amb un marge considerable de vots, ja que, si la victòria és ajustada, és molt possible que Bolsonaro no acati el resultat, proclami que hi ha hagut frau i mobilitzi els seus. Si això passa, ningú no en pot predir el desenllaç.