Cap a la segona volta

¿Per què Bolsonaro ha sortit enfortit de la primera volta de les eleccions al Brasil? 5 claus

Els resultats per sobre del previst de l’actual president en estats com São Paulo han injectat una dosi de confiança a la seva campanya de cara a la segona volta

¿Per què Bolsonaro ha sortit enfortit de la primera volta de les eleccions al Brasil? 5 claus
3
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El candidat d’ultradreta en les eleccions presidencials al Brasil, Jair Bolsonaro, ha donat un cop sobre la taula aquest diumenge. Lluny del que pronosticaven les enquestes, que apuntaven a un resultat pròxim al 36% dels vots, l’actual president n’ha obtingut finalment un 43%, set punts per sobre de l’esperat. Unes dades que han donat un impuls a la seva campanya i que el mantenen viu de cara a la segona volta, malgrat que el seu principal rival, l’expresident Lula da Silva, ha aconseguit el 48% dels sufragis i se situa a més de sis milions de vots de distància.

‘Fake news’

«Hem vençut la mentida en el dia d’avui», va assegurar Bolsonaro poc després de conèixer els resultats, amb referència a les empreses demoscòpiques. «Tenim una segona volta per davant, en la qual els dos costats sortim en igualtat de condicions», va afegir. El president de l’institut Ipespe, autor d’una de les grans enquestes del país,en va responsabilitzar els mitjans de comunicació: «Han tractat els resultats com si fossin definitius», va assegurar Antonio Lavareda al canal Livre. Lavareda va apuntar al vot ocult per justificar la diferència de set punts entre els pronòstics i el resultat final de Bolsonaro. 

Enquestes errades

L’actual president ha obtingut resultats per sobre de l’esperat a la majoria dels estats del sud-est i del sud del país, i també ho han fet els seus candidats a governadors i senadors. Un exemple ha sigut la clara victòria en primera volta del governador de Rio de Janeiro, Cláudio Castro, a qui els últims sondejos donaven a prop del 45% dels vots, 13 punts per sota del resultat final. També van arrasar els candidats recolzats per Bolsonaro a Minas Gerais o a Paranà, dos dels estats més poblats del país. El partit del president, el Liberal (PL), compta amb el grup més nombrós tant l Congrés com al Senat, la qual cosa dificultarà les tasques de Lula en cas d’una eventual victòria en segona volta.

Estats clau

Probablement la sorpresa més gran s’ha produït a l’estat de São Paulo, el més poblat del país, on Lula confiava a obtenir uns resultats molt per sobre dels aconseguits finalment. L’expresident ha aconseguit el 41% dels vots davant el 47% de Bolsonaro, mentre que el candidat a governador del partit de Lula, Fernando Haddad, es jugarà el càrrec en segona volta després de quedar per darrere del candidat de Bolsonaro, Tarcísio de Freitas. L’estat paulista ha confirmat la seva tendència a la dreta, especialment fora de la capital. 


La gestió de Bolsonaro

La gestió de Bolsonaro durant els últims quatre anys de Govern no li ha passat tanta factura com molts preveien. La seva posició davant la pandèmia, amb retards en la compra de vacunes, van col·locar el Brasil en segon lloc en el nombre de morts a escala mundial, amb gairebé 700.000 morts, només per darrere dels Estats Units. Però ni la covid ni l’impacte de la inflació, que ha provocat una important pujada al cistell de consum bàsic, han acabat amb les seves possibilitats de guanyar en segona volta.

Atraure la classe baixa

En una primera volta en la qual els dos principals candidats han acaparat el 91% dels vots, la xifra més alta registrada fins ara, serà necessari un esforç extra per aconseguir el suport dels partits i dels candidats que han caigut aquest diumenge. El possible suport de Simone Tebet, la tercera més votada en primera volta, a Lula podria donar-li un impuls per fer valer el seu avantatge davant Bolsonaro, que mirarà d’atraure les classes més baixes per remuntar l’elecció el 30 d’octubre.

Temes:

Brasil Eleccions