1
Es llegeix en minuts
¿El futbol que vindrà?

Jordi Cotrina

L’altre dia vaig anar a veure el Barça-Elx al Camp Nou. Feia molt que no seguia un partit en directe, des d’abans de la pandèmia, i de seguida vaig recuperar sensacions adormides: el fulgor verd de la gespa, l’emoció de cantar l’himne, la fascinació de veure un jugador quan no té la pilota (sobretot Pedri). Fins i tot el lleuger destorb d’un veí de seient que cridava contra l’àrbitre. Era un partit plàcid, simpàtic, tot i que a estones trobava a faltar alguna cosa, no sabia què. Quan Lewandowski va fer el primer gol, ho vaig celebrar i fins i tot vaig fer un «¡xoca-la!» amb el meu veí carregós. Tot seguit ell va obrir el mòbil i, en cinc segons, es va connectar a una web per veure la repetició del gol des de diversos angles. Llavors ho vaig entendre, trobava a faltar aquest soroll que envolta el joc quan ets a casa: l’anàlisi i les dades, la valoració dels experts, les repeticions del VAR. Sense saber-ho m’havia convertit en un aficionat del segle XXI.

Notícies relacionades

Abans, quan anava al camp, aquests detalls no em preocupaven. Sabia que arribant a casa veuria un ampli resum de les millors jugades. N’assegurava el record, diguem. En els últims temps, amb l’aparició de plataformes i canals esportius, amb els analistes de memòria prodigiosa i els exjugadors comentaristes –en algun cas potser caldria fer-los una prova abans–, l’espectacle visual ha evolucionat molt. Em pregunto què vindrà després. Aquests dies hem vist Luis Enrique comunicar-se amb els jugadors, en els entrenaments, a través d’un altaveu que porten a la roba. Potser el següent pas és que algunes indicacions s’incorporin a la transmissió (pagant, és clar), i que els jugadors portin una càmera al pit –com amb els cotxes de Fórmula 1 i les motos. Estaria bé veure el futbol des de la càmera subjectiva de Dembelé o Gavi, o convertir-se en Lewandowski quan tiri un penal...

Mentre em perdia en aquests pensaments, l’Elx va treure de mig camp i, durant tres minuts, el meu veí va continuar mirant el partit al mòbil, concentrat, fins que un nou xut del Barça el va tornar a la realitat del Camp Nou.