Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Fer anys si ets dona

Nosaltres sembla que tinguem una data de caducitat. O t’esforces a semblar sempre jove o deixes de valer

2
Es llegeix en minuts
Fer anys si ets dona

Sempre he crescut escoltant allò que els homes milloren amb l’edat mentre que nosaltres, no. Fa anys que les actrius denuncien com a partir de determinada edat se’ls complica la feina. Llegeixo Elena Anaya, que diu que vol defensar les arrugues del seu rostre, i recordo discursos d’Emma Thompson i de Meryl Streep en els quals assenyalaven la pressió de l’edat i sobre els seus cossos en el cine conforme s’anaven fent grans.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Complir anys sembla que penalitza sobretot les dones amb una dimensió pública, en una societat de la imatge i l’espectacle que demanda ser més jove. Lisa LaFlamme, una de les presentadores d’informatius més conegudes del Canadà, ha sigut acomiadada per deixar-se els cabells blancs a causa del «canvi de consum dels espectadors». No sabia que els espectadors consumeixen cabell en lloc d’informació. No és un cas únic. Altres presentadores s’han fet ressò de situacions similars.

Fa uns dies, un titular sobre Madonna deia: «Retira’t, àvia», tot i que el text justament assumia com s’ha criticat la cantant conforme anava fent anys mentre que a Mick Jagger i a tants altres els troben totes les gràcies. Nosaltres sembla que tinguem una data de caducitat. O t’esforces a semblar sempre jove o deixes de valer. Si es qüestionen els nostres cabells blancs, arrugues i cossos a mida que ens fem grans, s’entén les polèmiques de no ser mare a determinada edat o de parlar de la menopausa.

Notícies relacionades

Tambné han generat molts titulars les relacions d’Emmanuel Macron i de Keanu Reeves amb les seves parelles, dones més grans que ells. Fa uns dies, Iker Casillas va compartir la imatge amb una dona que no era jove. Els comentaris van ser d’allò més masclistes. En canvi, no salta cap alerta quan les seves parelles o amigues són més joves, sinó que ho consideren com un èxit.

Gràcies a totes les que fa anys que aixequen la veu contra tot això. Al final, totes les joves que ara presenten, interpreten, canten o són parella també faran anys i passaran pel mateix que totes les altres. El sistema buscarà sempre una substituta cada vegada més jove que amb prou feines valora ni l’experiència, ni el coneixement, ni la vida.