Article de Oriol Amat Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Protegir l’economia familiar en temps d’alta inflació

Ens convé conèixer la nostra taxa d’inflació real. Una família que tingui un consum elevat de cereals, carburant i altres productes que han pujat molt, pot patir una inflació més alta que l’oficial

3
Es llegeix en minuts

L’increment dels preus i la pèrdua de poder adquisitiu s’ha convertit, segons múltiples estudis, en el problema número 1 dels europeus. Altres problemes, com l’atur o la covid-19, han passat a un segon pla. No ens ha de sorprendre aquesta preocupació, ja que fa gairebé quaranta anys que no patíem taxes d’inflació del 9% o més. Per fer-nos una idea de la pèrdua de poder adquisitiu, si fa un any teníem 100 euros a la butxaca i la inflació és del 9% anual, aquests diners s’han desvalorat en un 9% en un any. Per tant, el que compràvem fa un any amb 100 euros ara costa 109 euros. És a dir, els diners que tenim avui valen cada dia menys.

Davant d’aquest problema, hi ha mesures que ens poden ajudar. Per començar, podem protegir la capacitat que tenim de generar ingressos si fem la feina millor del que s’espera i invertim en talent. Però també hem d’actuar amb la despesa. Ens convé conèixer la nostra taxa d’inflació real. L’IPC (índex de preus de consum) que calculen els instituts d’estadística es basa en una cistella de la compra de productes que pot diferir del que consumim nosaltres. Així, una família que tingui un consum elevat de cereals, carburant i altres productes que han pujat molt, pot patir una inflació molt més alta que l’oficial. Malgrat que aquest càlcul pot provocar cert descoratjament, ens ajudarà a saber quina és la magnitud del nostre problema.

A continuació, podem fer un pressupost mensual de despeses i així descartem el que sigui superflu i després anotar el que realment gastem, per portar un control. Si tenim els diners, podem anticipar compres de productes que necessitarem més endavant. I si no tenim els diners, potser podem pactar ara el preu i així ens estalviem la futura pujada de preu. Hem de comprar el que realment necessitem fent llistes de la compra abans d’anar al supermercat i anar sense nens, si podem, per no comprar per impuls productes que demanen però que no necessitem. I escollir alternatives de consum més barates, com són el transport públic, els productes de marca blanca, les ofertes o els medicaments genèrics.

Una altra opció és reduir el consum quan sigui possible. Així, podem reduir el malbaratament de menjar o millorar l’eficiència del consum d’energia seguint els consells de les organitzacions de consumidors i les elèctriques mateixes. Per exemple, podem regular la calefacció a l’hivern, perquè estigui entre 19 i 21 graus i l’aire condicionat a l’estiu, perquè estigui entre 22 i 26 graus. Una altra mesura és fer alguns dies de teletreball, en cas que ens ajudi a reduir costos i temps de transport. També cal anar amb compte amb l’ús de la targeta de crèdit.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

En matèria de finances, convé reestructurar deutes i inversions. Si és possible, cal disposar d’un fons d’emergència que cobreixi les despeses d’uns quants mesos. Si podem, hem de cancel·lar primer els préstecs a tipus variable, ja que els tipus d’interès estan pujant; o podem passar els préstecs cars a opcions més barates. I si tenim estalvis, els hem de protegir aconseguint rendibilitats que no siguin inferiors a la inflació. Això no és fàcil, però la inversió immobiliària o en empreses de productes de primera necessitat, que reparteixen dividends alts i que poden pujar preus sense perdre clients, són alternatives a considerar. Recordem que si no fem res i tenim uns estalvis al banc sense cap retribució, en un any poden perdre al voltant del 9% del seu valor actual. Per tant, poca broma.

En resum, com que la inflació és excessiva cal protegir l’economia familiar i hi ha mesures que ens poden ajudar. Però desgraciadament al voltant d’un 30% de la població està per sota del llindar de pobresa i no pot protegir-se de la inflació. I no oblidem que la inflació perjudica més els més pobres. Per això, fa falta que els governs i entre tots ajudem més els més febles i demanem més contribució als que més tenen que, possiblement, estaran beneficiant-se de l’entorn actual d’alta inflació. I aquestes ajudes hauran de prolongar-se fins que es redueixi la inflació, cosa que no passarà mentre hi hagi un excés de demanda, problemes de subministrament i guerra a Ucraïna