Tempesta al Parlament Europeu

3
Es llegeix en minuts
Tempesta al Parlament Europeu

La reputació i la credibilitat del Parlament Europeu està en perill pels pactes entre bastidors i el mercadeig entre els grups parlamentaris per a la designació del totpoderós lloc de nou secretari general de la institució, que els populars volen conservar.

L’elecció del nou secretari general del Parlament Europeu per substituir el conservador alemany Klaus Welle ha desencadenat una tempesta política, que amenaça de danyar greument la reputació de l’única institució de la Unió Europea (UE) escollida directament pels ciutadans. El Partit Popular Europeu (PPE), després de col·locar l’antiavortista Roberta Metsola en la presidència del Parlament Europeu, maniobra ara per col·locar al totpoderós lloc de secretari general Alessandro Chiocchetti, que va ser estret col·laborador de l’únic eurodiputat condemnat per associació amb la màfia siciliana, Marcello Dell’Utri, ex mà dreta de Silvio Berlusconi. Chiocchetti és el cap de gabinet de la presidenta de l’Eurocambra i és un altre home de Berlusconi.

Des que el bavarès Manfred Weber lidera els populars europeus, el grup s’ha inclinat cap a posicions cada vegada més ultraconservadores. Weber sembla que segueix la màxima de Franz Josef Strauss, l’històric dirigent del seu partit, la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU): «No res a la meva dreta». Els 13 anys que Welle fa que està al capdavant de la secretaria general han sigut clau perquè el PPE pogués estendre el seu poder per tots els nivells de la institució.

Mercadeig de llocs

Weber va aconseguir col·locar com a presidenta del Parlament Europeu Metsola mitjançant un mercadeig de llocs amb els altres grups parlamentaris, malgrat que la conservadora maltesa rebutja un dels drets que la majoria dels europeus consideren fonamentals: l’avortament. Els Verds, que es van negar a participar en la venda de principis a canvi de llocs, van ser castigats pel PPE i van perdre una vicepresidència de l’Eurocambra, que els populars van regalar amb els seus vots als euroescèptics. La retirada de Welle va ser una de les exigències dels socialistes per acceptar l’elecció de Metsola.

Ara Weber intenta repetir la maniobra per col·locar Chiocchetti al capdavant de la secretaria general mitjançant la rebaixa dels requisits necessaris per accedir a aquest lloc, una promoció accelerada per elevar la categoria del seu candidat i la creació d’una nova direcció general per distribuir nous càrrecs entre els grups polítics. Socialistes i Verds s’han mostrat molt crítics amb aquest pacte entre bastidors.

El nomenament del secretari general és adoptat per majoria per la Mesa del Parlament Europeu, que està formada per la presidenta (PPE) i els 14 vicepresidents (5 socialistes, 3 PPE, 3 liberals, 1 Verd, 1 de l’Esquerra i 1 euroescèptic). Per facilitar el nomenament de Chiocchetti, el 4 de juliol es va aprovar amb pressa una fitxa de lloc a cobrir minimalista, deixant-la en un simple formalisme de mitja pàgina en comparació amb anteriors relleus, sense detallar cap competència requerida, malgrat que el lloc requereix gestionar 8.000 funcionaris i un pressupost anual de 2.000 milions d’euros. El grau requerit per accedir al lloc, tradicionalment el màxim de l’administració europea (AD16) ha sigut rebaixat a AD15 perquè sigui accessible a Chiocchetti després de la seva promoció express del maig.

Maneres de «convèncer»

El PPE compta amb la complicitat del líder dels liberals, Stéphane Séjourné, col·laborador del president francès, Emmanuel Macron, a canvi d’alguns llocs importants i la compra d’un nou edifici per a l’Eurocambra a Estrasburg per reforçar el seu paper com a seu parlamentària davant les reiterades ofensives per concentrar tota l’activitat parlamentària a Brussel·les.

Notícies relacionades

Per convèncer l’Esquerra, s’ha creat una nova direcció general a l’Eurocambra (la 13) dedicada a les relacions amb les democràcies parlamentàries, que així podria tenir per primera vegada un lloc de director general ocupat per un funcionari del grup. L’Esquerra va negar en un comunicat del 19 de juliol que ja hagués adoptat una posició, però va admetre que recolzava la reducció del grau requerit i la creació de la nova direcció general.

Heidi Hautala, vicepresidenta verda de l’Eurocambra, va retreure en una carta oberta a la presidenta Metsola que aquestes maniobres perjudiquen la dignitat, la integritat i la transparència de la institució. La destacada eurodiputada liberal Sophie in ‘t Veld en una altra carta oberta també va criticar que s’està danyant la reputació del Parlament Europeu amb el pacte per promoure «un candidat del PPE totalment inadequat». Així mateix, els sindicats de funcionaris han denunciat que aquest pacte reduirà la credibilitat, la integritat i la reputació de la institució al nivell de «brossa».

Temes:

Unió Europea