Dèficits a la xarxa elèctrica
Les infraestructures de transport i distribució elèctrica de la UE estan fragmentades i en bona mesura són obsoletes. L’apagada de dilluns posa de manifest la necessitat de més inversions.

L’apagada elèctrica que es va produir a Espanya i Portugal el 28 d’abril remarca la urgència d’acompanyar la transició energètica de la UE amb una inversió més gran a ampliar, reforçar i flexibilitzar la xarxa de transport elèctric, així com a augmentar la capacitat d’emmagatzematge elèctric i les interconnexions entre els països per assegurar l’estabilitat, l’eficàcia i la resistència de tota la xarxa elèctrica europea davant d’eventuals incidències, com fa anys que insisteixen multitud d’informes sectorials.
L’Agència de Cooperació dels Reguladors de l’Energia de la UE (ACER) assenyala al seu informe de desembre del 2024 que els problemes de congestió a la xarxa elèctrica europea estan augmentant anualment en un 14,5% en volum (gigawatts/hora) a causa de la falta d’ampliació de les infraestructures per compassar-les amb l’augment de la demanda i l’expansió de les renovables.
El creixent percentatge d’electricitat generada per fonts solars i eòliques a la UE, amb una producció variable, discontínua, molt dispersa geogràficament i allunyada dels centres de consum, augmenta la pressió i la congestió en una xarxa elèctrica europea massa fragmentada i envellida i amb baixa capacitat d’emmagatzematge, de distribució i de gestió dels pics d’energia.
L’energia eòlica va generar el 17,4% de l’electricitat el 2024 a la UE i la solar en va generar un altre 11,1%, detalla l’Anàlisi de l’electricitat europea 2025 del think tank Ember. A Espanya, els percentatges van ser més alts: 23,2% eòlica i 17% solar, indica Red Eléctrica. L’agència europea ACER destaca que la generació eòlica a la UE es duplicarà de cara al 2030 i la solar gairebé es triplicarà, per la qual cosa la xarxa elèctrica s’ha de preparar per gestionar aquests fluxos.
Les inversions en la millora i ampliació de les xarxes de transport elèctric tenen un dèficit d’inversió anual de 42.000 milions d’euros al conjunt de la UE, estima l’Informe sobre el dèficit d’inversió europeu en el clima del 2024 de l’Institute for Climate Economics (I4CE). L’agència europea ACER assenyala que les inversions a la xarxa elèctrica s’han de doblar fins als 100.000 milions anuals per afrontar la transició energètica. Les inversions en sistemes d’emmagatzematge elèctric, com bateries, també tenen un dèficit inversor de 500 milions anuals a la UE, precisa l’informe del I4CE.
Alemanya, per exemple, va perdre 19 terawatts/hora (TW/h) de producció elèctrica eòlica el 2023 (4% de l’electricitat total) a causa de la congestió de la seva xarxa elèctrica i la impossibilitat de transportar aquesta energia a les zones de consum, segons assenyala l’Agència Federal de Xarxes alemanya. Per cobrir la demanda, Alemanya va haver de generar 14 TW/h d’electricitat amb centrals de carbó i gas, amb un sobrecost elèctric de 3.100 milions el 2023.
Modernització urgent
Notícies relacionadesLa Comissió Europea ja va advertir en un informe del 2023 que el 40% de la xarxa de transport i distribució elèctrica de la UE té més de 40 anys d’antiguitat i requereix una urgent modernització. A més, els plans d’ampliació i millora de la xarxa en nombrosos estats de la UE no han sigut actualitzats per ajustar-se a la nova previsió nacional de producció d’energia solar i eòlica, i es basen en la gestió d’inferiors fluxos d’energies renovables, diu l’informe Posar la missió en la transmissió: xarxes per a la transició energètica d’Europa del 2024 d’Ember. A Espanya, aquests plans estan alineats amb els nivells previstos de generació d’energia eòlica i solar, segons l’informe. Però a França, Portugal, Irlanda, Polònia, Lituània, Grècia, Romania, Bulgària i Luxemburg es queden molt per sota per ser capaços de gestionar el flux real d’energia solar prevista.
Un altre problema endèmic de la xarxa elèctrica europea és el dèficit d’interconnexions entre els estats de la UE. ACER indica que els plans d’inversió previstos augmentaran les interconnexions el 2030 fins a 34 gigawatts (GW), la meitat del que es necessita (66 GW). Malgrat els compromisos de la UE des de fa més de 20 anys, la interconnexió elèctrica de la península Ibérica amb França és molt deficient per decisió unilateral del Govern francès. La ràtio d’interconnexió elèctrica d’Espanya amb França es limita al 2%, quan el compromís de la UE era que arribés com a mínim al 10% el 2025. Això provoca que diàriament el 67,6% del temps la xarxa d’interconnexió estigui congestionada, indica Red Eléctrica.
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Moderadors de continguts Acord en l’ero de la subcontracta de Meta: Els 2.059 acomiadats a la torre Glòries seran indemnitzats amb 33 dies
- Almenys 7 persones viuen entre ruïnes a les Cases Barates
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada