OPINIÓ

Ciclisme del bo

2
Es llegeix en minuts
Ciclisme del bo

Epi_rc_es

Aquest Tour de França ens està fent reviure el gran ciclisme de 30 anys enrere, quan no hi havia orelleres, ni equips rodet com l’Sky de Fromme, que guanyava i guanyava Tours per esclafament però sense espectacle, evitant córrer riscos.

¿Quin aficionat de mitjana edat no té gravades etapes memorables de les tres grans carreres?

¿Qui no recorda per exemple la tàctica del gran equip Reynolds que va portar Pedro Delgado a vestir-se de groc a l’Alpe d’Huez, amb Arroyo i Indurain desfermats, un altre 14 de juliol de 1988, una setmana abans de guanyar la carrera a París? ¿I més pròxim en el temps, el brutal atac d’Alberto Contador a 50 km de la meta a Fuente Dé, que li va donar la victòria final en aquella Vuelta a Espanya? ¿O l’atac de Froome en el Giro del 2018 a 80 quilòmetres de meta?

Aquest dimecres tots els aficionats ens vam posar drets davant l’exhibició de l’equip Jumbo Visma. El primerenc atac de Primoz Roglic anunciava ball –quin ciclista en l’ampli sentit de la paraula– de líder i aspirant a pencaire com un més per assaltar el regne UAE. Una estratègia mesurada i valenta, intuint que el debilitat equip de Pogacar tindria dificultats i com va acabar passant, el col·locaria a ell en la primera línia de foc.

Res és nou, ‘matar-lo’ a atacs perquè a l’últim port no pugui seguir l’aspirant Vingegaard. Però... ¡què ben executat i quin espectacle davant de la pantalla! I per què no dir-ho, quines ganes de tornar a tenir un ciclista espanyol protagonitzant un assalt al mallot groc del Tour de França aixecant-nos del sofà... ¿Seran Carlos Rodríguez o Juan Ayuso en uns anys els qui ens tornin la il·lusió? De moment Enric Mas ha recuperat el somriure i queda Tour.

Notícies relacionades

El millor de tot és el que queda, la sensació que Pogacar no ha entregat el tron i que això ja no és un «partit a partit» o «etapa a etapa», com va ser durant diversos anys, sinó un espectacular atac a atac, tot i que l’esperada pujada a l’Alpe d’Huez hagi resultat una treva.

Quines etapes pirinenques ens esperen, si la covid ho permet i se sumen altres esperats actors a la festa... ¡visca el Tour!