Els protagonistes de l’Alpe d’Huez

La contracrònica del Tour: el flat de Mas al Galibier i l’àngel de Colorado

  • El líder del Movistar es va retrobar amb si mateix després de la crisi soferta dimecres en la primera etapa alpina.

  • Sepp Kuss, un nord-americà que viu a Andorra, es va convertir en l’home clau del conjunt Jumbo.

La contracrònica del Tour: el flat de Mas al Galibier i l’àngel de Colorado

MOVISTAR TEAM / SPRINT CYCLING AGENCY

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Pujar a l’Alpe d’Huez en bici amb 27 graus no és una tasca fàcil, més quan un passadís humà que s’allarga durant 13,8 quilòmetres impedeix que passi la brisa alpina, sobretot en les 21 corbes que ara s’ocupen per nacionalitats: en una estan els seguidors de l’Eintracht de Frankfurt, que es mouen per mig món, en l’altra, la més famosa, els neerlandesos, però aquest any també han tingut el seu revolt els danesos i els noruecs. I a tot arreu corre la cervesa més ràpida de l’ampolla a la boca que la velocitat de Jonas Vingegaard per pujar al cim: 39,06 minuts va trigar.

I entre els bons ascendeix Enric Mas. Li costa respondre ràpid als demarratges de Tadej Pogacar, però puja l’Alpe d’Huez després de retrobar-se a si mateix i per demostrar que l’enorme crisi en el Galibier va ser només passatgera. No guanyarà el Tour –tampoc ha vingut aquí per a això– però l’espera ser protagonista entre les figures de la carrera, en un lloc del qual mai hauria hagut de desaparèixer. Va ser un dolor a l’altura del fetge, unes punxades horribles, un atac de flat, que el va deixar fora de combat al Galibier, dimecres, quan s’estava jugant el Tour. «Va ser una putada tan gran per a l’afició espanyola com per a mi». I sort va tenir de tenir Carlos Verona al seu costat per convertir-se en el seu àngel salvador i almenys acabar entre els 15 primers. «Estic molt content perquè he tornat la confiança a l’equip i a mi».

Però si aquest dijous hi va haver un àngel de la guarda en carrera va ser un nord-americà de Colorado, que es diu Sepp Kuss i que va córrer la primera setmana del Tour a la seva bola, perquè el Jumbo no el volia desgastar perquè exercís d’escalador i perquè deixés Vingegaard, quan no decidís atacar, fins a la mateixa ànima de la meta d’Alpe d’Huez.

D’Andorra a Girona

Kuss és un gran escalador que viu a Andorra i que es va homenatjar a si mateix l’any passat quan va guanyar l’etapa pirinenca del Tour que va acabar en el petit país pirinenc. És habitual veure’l esprement-se pujant Envalira, moltes vegades amb el seu company neerlandès Robert Gesink, establert al Tarter i amb els seus fills apuntats a l’escola andorrana.

Notícies relacionades

Kuss, com a anècdota, fins i tot parla una mica de català i és perquè la seva nòvia viu a Girona. Com aquell qui res molts dies, per aprofitar els entrenaments, agafava la bici a Andorra i se n’anava fins a terres gironines: vaja, un passeig.

Ara s’ha convertit en l’últim protector de Vingegaard, i així se’l veurà al Pirineu. I ho farà per davant de Primoz Roglic i d’un Steven Kruijswijk, que mai s’entreguen en un equip que vol tenir-ho tot sota control.