Despesa en defensa Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La tensió PSOE - UNIDES PODEM

Les discrepàncies dins d’un Govern de coalició són lògiques, però ni uns poden actuar sense informar ni els altres oposar-se a gairebé tot

3
Es llegeix en minuts
La tensió PSOE - UNIDES PODEM

Europa Press

Era previsible que, després de la treva de silenci mantinguda per Unides Podem (UP) durant la celebració a Madrid de la cimera de l’OTAN, tornarien les discrepàncies entre els socis del Govern de coalició a propòsit de la despesa militar. La tensió ha arribat a tal intensitat, la més gran des de la negociació sobre la reforma laboral, que el PSOE i UP es reuniran pròximament en la comissió de seguiment del pacte de coalició per calmar les aigües, tot i que les posicions en el tema de fons estan molt allunyades.

La discrepància se centra ara en el crèdit extraordinari de 1.000 milions d’euros aprovat dimarts pel Consell de Ministres i a què UP s’oposa. Tot i que aquesta partida no està relacionada directament amb les decisions de l’OTAN, sinó que es destinarà a reposar béns i equips militars donats a Ucraïna per defensar-se de la invasió russa, UP rebutja qualsevol augment de la despesa militar, fins i tot el que s’inclourà en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat, moltes vegades amb arguments que voregen la demagògia. «Gastar-se diners en armes per l’exigència d’una potència estrangera en lloc d’invertir-lo en una millor sanitat, educació i més protecció social no forma part dels Pressupostos que el nostre país necessita», ha declarat la secretària general de Podem i ministra, Ione Belarra.

És cert que davant la crisi econòmica que s’acosta, amb la inflació disparada i la pròxima pujada dels tipus d’interès, pot discutir-se la inversió en defensa, però Espanya també ha de complir els compromisos internacionals en aquest terreny, entre els quals el d’arribar al 2% del PIB, exigit per l’OTAN, el 2029. El president del Govern, Pedro Sánchez, està decidit a duplicar la despesa de defensa en set anys perquè la «seguretat no està garantida» i menys després de l’agressió de Rússia a Ucraïna.

És difícil que la discrepància de fons es resolgui, però el problema que enfronta els socis de Govern és també de formes. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, assegura haver-se assabentat per la premsa del crèdit de 1.000 milions, a la qual cosa el PSOE respon que el tema es va portar a la comissió de sotssecretaris, on ningú d’UP s’hi va oposar i per això va passar a l’índex verd del Consell de Ministres, el que s’aprova sense debat. Els socialistes acusen els seus socis de no llegir-se els papers. Però el cert és que la partida estava emmascarada amb el llenguatge burocràtic oficial i ni tan sols figurava la xifra, al marge que una qüestió tan important i sensible mereix un debat previ per aclarir les circumstàncies i no colar-la «per la porta del darrere», com denuncia UP. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Les discrepàncies en un Govern de coalició, amb dos partits de cultures diferents, especialment en la qüestió militar, són lògiques, però precisament per això es troba a faltar més comunicació i menys desconfiança entre ells. Malgrat l’exhibició pública de les posicions enfrontades, cap de les parts dona per trencada la coalició; al contrari, totes dues insisteixen que després de les comissions de seguiment –n’hi ha hagut cinc en els dos anys i mig de Govern–, el pacte surt reforçat. Si és així, cal aplicar la lliçó perquè barallar-se és un mal negoci per al PSOE i per a UP. Ni uns poden actuar sense informar ni els altres poden oposar-se a tantes iniciatives del Govern. Ha arribat el moment d’asseure’s en la comissió de seguiment i de pactar els acords i les discrepàncies –si és possible sense airejar-les– fins al final de la legislatura.