Article d’Ana Bernal-Triviño Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¿Per què prohibir l’avortament als EUA afecta totes les dones?

El perillós és que el país nord-americà marqui el rumb i provoqui una onada de contagi

1
Es llegeix en minuts
¿Per què prohibir l’avortament als EUA afecta totes les dones?

ANNA MONEYMAKER

Aquesta setmana ens hem assabentat de l’esborrany del Suprem dels Estats Units, que té la intenció de derogar el dret a l’avortament, consagrat des de 1973. ¿Com s’ha arribat fins aquí, gairebé 50 anys després? Votar de forma massiva Donald Trump, que va fer tota mena de concessions als vots rebuts per ultrareligiosos en contra de l’avortament, va ser clau. Durant el seu mandat va prohibir fons federals a les clíniques de planificació familiar que derivessin a centres avortistes i això perjudicava les més pobres. Abans d’anar-se’n, va disposar una majoria de jutges antiavortistes al Suprem (sis sobre nou) que són els que ara pretenen impulsar aquesta anul·lació.

Notícies relacionades

La pregunta és: ¿Per què prohibir l’avortament als EUA afecta totes les dones? Podríem parlar de qualsevol altre país on està prohibit, però els EUA sempre són referència. Associacions ultrareligioses i ‘lobbies’ contra els drets de les dones financen aquest tipus d’accions en una regressió de les nostres llibertats per tot el món. I el perillós és que els EUA marquin un rumb a seguir, provocant una onada de «contagi» amb una visió reaccionària. Com més s’estengui d’aquest dret, millor per a totes. I com més derogació, el contrari.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Compte amb Espanya. Fa 11 anys que esperem la decisió del Tribunal Constitucional després que el Partit Popular recorregués la nostra llei de l’avortament. ¿Si passa als EUA, també podria passar a Espanya? Tant als Estats Units, com a Espanya, com en qualsevol racó del món, tota limitació deixa una qüestió clara: eliminar el dret a l’avortament no impedirà l’avortament. N’hi haurà en pitjors condicions, excepte per a les dones riques. A Espanya, aquest diari ja va denunciar com les menors sense permís patern compren pastilles a internet per avortar, tot i que s’exposen a un risc mortal. I això passa aquí, al costat de casa seva, o potser fins i tot casa seva. Si als països més avançats hi ha una regressió, imaginin en la resta. No és un viatge al passat. Això és el present. En part, perquè estem deixant que sigui així.