Article de Matías Vallés Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

França: l’efecte bandera guanya eleccions

Al país veí es parla més del paper presidencial en la guerra que del combat amb altres candidats. Posar-se en contra de Macron equival a alinear-se amb Putin, una estratègia letal si no canvia el consens sobre la contesa

1
Es llegeix en minuts
França: l’efecte bandera guanya eleccions

Europa Press

La guerra no suprimeix la política, només en modifica el seu escenari. Europa es juga la seva supervivència col·lectiva en la invasió d’Ucraïna, però els governants continentals estan apressats per urgències individuals. La majoria de sondejos avancen que Macron guanyarà les eleccions franceses, emfatitzen que el president ostenta millors percentatges d’acceptació que els seus predecessors un mes abans d’acabar el cicle. A l’hora d’interpretar l’inesperat ressorgiment, recorden que la campanya bèl·lica ha aixafat la campanya electoral, que apareix fins i tot frívola en una època de vida o mort.

Notícies relacionades

França es remet, doncs, a l’efecte bandera o ‘l’effet drapeau’, que decidirà les eleccions per a l’actual resident a l’Elisi. Es parla més del paper presidencial en la guerra que del combat amb altres candidats. Posar-se en contra de Macron equival a alinear-se amb Putin, una estratègia letal si no canvia bruscament el consens sobre la contesa. L’apel·lació a l’enemic exterior immunitza contra les carències interiors. Els ciutadans votaran abans per una bandera que per un candidat, una preferència que no parla gaire bé dels governants europeus. No només a París, també Boris Johnson s’ha salvat de la defenestració a l’imitar el seu biografiat Churchill contra Putin.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’actual efecte bandera desborda el perseguit per Thatcher a les Malvines, a la conquesta de Panamà per Bush pare o a la farsa de Bush fill a l’Iraq, sense elevar Aznar a Perejil d’aquesta salsa. La desconnexió radical dels problemes íntims, la famosa «vida real» de Rajoy, per centrar-se en l’absorbent identitat patriòtica no aquesta una innovació encoratjada a l’estepa ucraïnesa. Catalunya va ser pionera en tripartits inversemblants i a votar per banderes, aparcant els assumptes quotidians per multiplicar els dies històrics. I si Macron surt catapultat gràcies a l’atmosfera bèl·lica per força s’ha d’entendre la desesperació de la portaveu popular Cuca Gamarra, a l’acusar Pedro Sánchez d’«utilitzar la guerra com a coartada». En la seva salvatge voracitat, Putin pot anul·lar l’impacte de l’adveniment de Núñez Feijóo.