A contrallum Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Cap d’Estat

És més dur enfrontar-se al repressor intern que a l’extern, perquè el repressor intern ets tu i no pots arribar a acords amb ell, amb tu, perquè, tot i que siguis tu, és més hàbil que tu

2
Es llegeix en minuts
Cap d’Estat

La repressió a Rússia, a la Xina, a Veneçuela, a Cuba, a Corea del Nord... En cada àrea geogràfica, la repressió té unes maneres, unes formes de ser, uns estils. També hi ha repressió als països no repressors, és clar, però és més subtil i evitem parlar-ne per no fer-nos mala sang. Jo mateix porto dins un repressor contra qui he de lluitar per no quedar-me al llit més temps del que hauria de fer-ho, per exemple. Sona el despertador, l’apago, i quan m’aixeco, el repressor m’obliga a quedar-m’hi uns minuts més.

-Cinc minuts no van enlloc –diu.

¿On van cinc minuts?, em pregunto llavors entre els llençols. El dormitori és fred perquè la calefacció s’apaga automàticament a la nit i no s’encén fins a mig matí. Per la ràdio, parlen de la repressió a Rússia i diuen que estem a zero graus, com a Moscou. ¿On van cinc minuts? Intento imaginar-me els minuts escapant-se, agafats de la mà, com cinc orfes, de la presó del temps. ¿On van els minuts que deixem marxar? ¿Amb els quilos que perdem quan ens posem a règim? ¿Acaben els minuts i els quilos al mateix lloc?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Amb aquests pensaments absurds em vaig quedant adormit de nou mentre a la ràdio parlen ara de la repressió a la Xina i del capitalisme d’Estat. L’Estat xinès podria comprar tot el deute de l’univers món, de fet, potser ja l’ha comprat. Quan em desperto, ha passat una hora. A través del forat obert pels cinc minuts orfes se n’han colat seixanta més.

Notícies relacionades

 -Ja has destrossat el ritme matinal –em xiuxiueja el repressor tou que porto dins–. Ja tant li fa dormir mitja hora més.

 M’aixeco finalment irritat amb mi mateix. És més dur enfrontar-se al repressor intern que a l’extern, perquè el repressor intern ets tu i no pots arribar a acords amb ell, amb tu, perquè, tot i que siguis tu, és més hàbil que tu. Misteri. L’única manera de combatre el repressor intern és reprimint-lo. Hi ha un joc esgotador de repressions dins meu. Avui ha guanyat el repressor dolent. El problema és que fa una setmana que guanya i la meva novel·la no avança. S’hi de corregir aquest dèficit, em dic en to de cap d’Estat de mi mateix. 

Temes:

Rússia Xina