Salut laboral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les ‘kellys’ i els llits que pugen

Cal preguntar-se si els mobles ergonòmics que se subvencionaran als hotels alleujaran les cambreres de pis, un gremi que té com a mal endèmic l’externalització, que no resol la reforma laboral de Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Les ‘kellys’ i els llits que pugen

Robert Ramos

Necessito que m’expliquin millor fins a quin punt serà útil la llei que obligarà els hotels a posar llits elevables perquè les cambreres de pis, les ‘kellys’, no s’hagin d’ajupir tant. Un parell de gràfics i algun estudi que demostrin que les auxiliars d’infermeria dels hospitals no pateixen cap dolor crònic ni estrès laboral perquè arreglen llits motoritzats. El dispendi de canviar 300.000 llits a les Balears requerirà la inversió dels fons que Europa ens trasllada per sortir de la pandèmia. Amb l’experiència d’altres diners presumptament transformadors de la societat, com els recaptats per l’ecotaxa, que han acabat en finalitats peregrines, seria no assegurar-nos que aquesta iniciativa redecorativa servirà per a alguna cosa més que per alegraro la vida als venedors de mobles d’última generació. I als hotelers, és clar, destinataris del milionari ‘pla renove’ que anirà fluint des dels cinc als quatre estrelles en un termini de sis anys.

La meva experiència personal amb els llits mecànics es redueix al que vam comprar quan el meu pare va emmalaltir, una baluerna útil però gens fàcil de vestir i desvestir, i bastant lletja, però què en sé jo d’interiorisme. Ignoro si la nova llei balear obligarà també els turistes a deixar les tovalloles utilitzades doblegades a sobre d’una cadira, i no tirades a terra perquè les treballadores evitin doblegar l’espinada, si exigirà que el minibar també es posi amunt, per facilitar-ne la reposició, o si es col·locarà sobre un pedestal la tassa del vàter, en benefici de les lumbars de qui l’higienitza. Una decisió arriscada això dels llits, quan les grans cadenes han començat a eliminar la neteja diària de les habitacions per abaratir costos i reduir plantilles.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Pel que he llegit sobre les reivindicacions del castigat gremi de les netejadores d’hotel, els paguen molt poc i les deixen sovint fora del conveni d’hostaleria quan són subcontractades, anomalia que segons denuncia el seu sindicat no resol la nova reforma laboral del Govern de Pedro Sánchez. Quan el gener del 2019 es van presentar les línies mestres del macroestudi que sobre les ‘kellys’ va encarregar el Govern (1,27 milions d’euros costa, gairebé 900.000 procedents de l’ecotaxa) del qual no s’han conegut conclusions, es va apuntar que les seves reclamacions principals eren sous més bons i el reconeixement de les malalties laborals, una cosa en què no s’ha avançat. Diuen que els últims anys els han redoblat la càrrega de treball. No sé si serà una gran notícia per a elles que en lloc de vint-i-cinc llits normals en un dia hagin d’arreglar el mateix nombre de llits amb comandament a distància. Reclamen drets laborals, una cosa que ja està inventada, però de què no tothom disfruta: protecció de la salut, jubilacions anticipades i conciliació familiar. A veure si per posar-los matalassos elevables els afegiran un parell d’habitacions a la ronda diària.

La frontera difusa entre la iniciativa pionera i l’ocurrència per eludir l’arrel de problema, la injustícia social. Aquí estem quan els desafiaments són importants i els problemes, seriosos. Llits que pugen, sous que no s’apugen, o que fins i tot baixen, jornades que pugen sense parar i enquestes que hem d’ajudar a pujar.

Temes:

Salut laboral