Covid Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Test d’antígens: ¿on és el Govern?

L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) emet autoritzacions als productors per resoldre l’escassetat. Els tests han de portar el marcatge de la UE. Però el cert és que molts fabricants autòctons no han pogut satisfer la certificació

1
Es llegeix en minuts
Test d’antígens: ¿on és el Govern?

FERRAN NADEU

Com si es tractés d’un mercat d’estraperlo, la farmacèutica m’ofereix en una bosseta de plàstic oberta del seu propi establiment un conjunt de 10 hisops –els bastonets que es fiquen al nas–, les plaques corresponents i una ampolleta de reactiu. Ho ha organitzat ella mateixa. «És l’únic que he pogut trobar. Són d’ús professional. ¿Quants sou de família?» 

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, afirma just abans de Nadal que, «des de la calma i amb la màxima anticipació», l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) emet autoritzacions temporals als productors de tests d’antígens per resoldre’n l’escassetat. Els tests han de portar el marcatge de la Unió Europea (UE). Les comunitats autònomes, vegeu Catalunya, no tenen competències, la qual cosa, al meu entendre, no significa que s’hagin de quedar de braços plegats. Però el cert és que molts fabricants autòctons no han pogut satisfer en temps i forma la certificació; de manera que els tests que comprem a la farmàcia s’han fabricat a ¡la Xina! 

¿Que a quin preu me’ls han venut? Doncs soc afortunada, perquè si fa unes setmanes els vaig adquirir a 4 euros, avui només me n’han costat 7. S’arriben a vendre a 12. «Els comprem a qui podem, al preu que ens demanen», em dirà una altra farmacèutica, atabalada, durant el meu pelegrinatge a la recerca de tests. Em pregunto: ¿on és el Govern, l’espanyol? ¿De veritat que el Govern, el català, no hi pot fer res de res? 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Els fabricants asseguren que, en altres països, com França i Alemanya, les autoritats han facilitat els criteris restrictius. A més, el tests es poden comprar en supermercats per uns 3 euros, o bé es reparteixen gratuïtament, com a la Gran Bretanya. 

Ja sabem que molts tests d’antígens donen falsos negatius quan no es tenen símptomes, i s’haurien de repetir a les 48 hores, però no podem continuar sumits en la més absoluta soledat. Estem esgotats. Necessitem tranquil·litat i molt afecte. Senyors i senyores que dirigeixen la sanitat espanyola i catalana, posin-se les piles i bon any. 

Temes:

Govern Govern