Covid Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Òmicron: seguim un pas endavant i un pas enrere

Les vacunes salven vides, però no disminueixen sensiblement la infecció. S’ha de recordar que si augmenta la contagiositat i hi ha més casos d’infectats, el nombre absolut de malalts greus i morts pot ser alt i fer trontollar els serveis sanitaris

3
Es llegeix en minuts
Òmicron: seguim un pas endavant i un pas enrere

Àngel García

Ara fa dos anys, el 31 de desembre de 2019, es varen rebre les primeres notificacions del que estava passant a Wuhan, Xina. Molt lluny. Molt diferent..Han passat quasi dos anys. Durant la primera onada ens vàrem sentir de tot. Critiques. Desqualificacions...Curiosament, en les darrers onades, fins a l’actual sisena onada, no va haver-hi el mateix rebombori mediàtic ni polític a Catalunya que durant les dues primeres onades, tot i que ara es disposa de més informació i més eines. Un tema de reflexió. En parlarem algun dia?El que és cert és que, en totes les onades, el patró ha estat el mateix: pujada de la incidència, sistema sanitari ofegat, mesures restrictives, baixada de la corba pandèmica i de la pressió sobre la sanitat. Després, la relaxació de les mesures, per la pressió de la situació econòmica i social, anunci de que la pandèmia està en vies de control, relaxació o eliminació de les mesures restrictives... i torna a començar. Així sis vegades. Pot ser n’hauríem d’haver aprés..Ara fa un any, l’arribada de les primeres vacunes va semblar que ho canviaria tot. Es va fer bé i en un tempos adequat. Però la vacuna no és la SOLUCIÓ en majúscules, tot i ser essencial. No tenim, ni tindrem, una immunitat de ramat. Massa parts del mon estan en uns nivells vacunals ínfims i aquesta situació, de tanta gent sense vacunar i relaxació de les mesures, ja sabeu: mans, distància, mascareta i ventilació, constitueixen una perillosa factoria de variacions i mutacions.Fa alguns mesos, en un altre article, parlava de la Yenka. Pels joves, la Yenka era un ball que s’escenificava donant dos salts a l’esquerra, dos salts a la dreta, un salt endavant, un salt endarrere i tres salts més. Mireu-ho al youtube. Seguim ballant la Yenka: doblem la corba, afluixem mesures i esperem a que torni a pujar la infecció per, després, recomençar el ball.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Afortunadament les vacunes ens han situat millor respecte de la hospitalització i la mortalitat, però no en quant a reduir la incidència. Òmicron ha representat un enorme salt endavant en l’augment de la infecció, encara que, sembla per ara, no en quant a la gravetat. Les vacunes, fins i tot amb la tercera dosi, salven vides, però no disminueixen sensiblement la infecció. Cal recordar que, encara que la gravetat sigui percentualment més baixa, si augmenta la contagiositat i ha més casos d’infectats, el nombre absolut de malalts greus i morts pot ser molt alt i fer trontollar els serveis sanitaris.

Mentre que a la major part de la resta d’Europa s’estan prenent, de nou, mesures dràstiques, el Gobierno de España es conforma amb unes poques mesures amb mínim impacte sobre la transmissió i, per damunt de tot, “apel·lar a la consciencia i la responsabilitat ciutadana”. Pilotes fora. Cap mesura que impliqui compromís i responsabilitat per part del Gobierno. I la pilota cap a la població les Comunitats Autònomes.

A Catalunya s’han pres algunes mesures més, que, en fases anteriors, han funcionat (toc de queda, tancament d’oci nocturn, aforaments limitats...), però també sense esvalotar massa el galliner. Pot ser caldria explicar-nos millor i aclarir possibles contradiccions que confonen a ciutadans i professionals: Taules amb màxim 10 comensals, però autorització de cavalcades de Reis, o transports públics plens a vessar i mascareta a l’aire lliure, per exemple. I seguim amb la Yenka.

Pot ser caldria ser valents i dir les coses clares: que amb les vacunes, tot i ser essencial, no n’hi ha prou; que si no es prenen mesures d’ajuda suficients, la situació pot ser un cop mortal per a determinades economies; que, per ara, això no s’acaba. I que si no es reforça, de veritat l’atenció primària i la salut pública, això pot acabar malament.

La Covid no tindrà un final per crisi, de cop i volta, sinó per lisi, progressivament i convivint amb el virus.

Notícies relacionades

Deixeu-me ser agosarat. Podria ser que la combinació d’uns bons nivells de vacunació i la expansió de la Òmicron, si realment no és tan greu, com diuen els informes, ens pot portar a aquest escenari de lisi progressiva, assolint uns nivells d’immunitat de fons similars als que podem tenir respecte de la grip.

Mentre tant, parlar clar i actuar en conseqüència. Sense contradiccions.