Pros i contres Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Flames i responsabilitat. La tragèdia paorosa dels abusos sexuals a l’Església

1
Es llegeix en minuts
Reunió de la Conferència Episcopal a Madrid, aquest dimarts.

Reunió de la Conferència Episcopal a Madrid, aquest dimarts. / JUAN MANUEL PRATS

Fa uns dies, es va saber a França el contingut de l’informe que, des de 2019, estava elaborant la CIASE, la Comissió Independent sobre Abusos Sexuals a l’Església. És demolidor. Les xifres fan basarda. Quasi 2.500 pàgines que descriuen un “problema que persisteix”, com va declarar Jean-Marie Sauvé, responsable d’un dossier que dibuixa vexacions “sistemàtiques” i una “cruel indiferència".

Notícies relacionades

És una baixada als inferns, un cop de puny a la institució, que no solament és culpable de centenars de milers de casos (per acció o per omissió), sinó que també ha de respondre per una crueltat que encara persisteix. La teòloga Véronique Margron, presidenta de la Conferència de Religiosos i Religioses ha reconegut que “mai no sabrem l’extensió d’aquest drama absolut”, i el president de la Conferència Episcopal ha dit que el que es descriu “ens ofega”. És una tragèdia paorosa que no solament té un escenari francès, sinó universal.

No s’ha parlat gaire, però, de qui va encarregar l’informe. ¿La fiscalia? ¿La premsa? ¿Una ONG a favor dels drets humans? El va impulsar l’Església francesa. L’infern existeix, però almenys hi ha conferències episcopals que miren de saber com són les flames, amb el desig d’apagar-les.