Periodisme Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Entre el risc i la pau

L’exercici periodístic lliure i arriscat és sovint l’únic camí per garantir la pau dels ciutadans

2
Es llegeix en minuts
Entre el risc i la pau

AFP / MARIA TAN / Yuri KADOBNOV

En una entrevista sobre el seu últim llibre d’assaigs, 'Languages of Truth', Salman Rushdie explicava que el gran fenomen literari dels últims 50 anys és el periodisme narratiu que vol explicar la veritat. Tot i que sovint es diu que el novel·lista és un mentider, deia Rushdie, en realitat també busca acostar-se a la veritat, però ho fa a través de la imaginació. El millor periodisme utilitza les mateixes arts, i ens enlluerna, però en lloc de la imaginació treballa amb els fets, les dades, l’entrevista. 

Els Estats Units, per tradició, és el lloc on aquesta forma de periodisme ha trobat un camp adobat per créixer, però per raons de necessitat i supervivència, segurament, l'altra gran tradició és a l’Amèrica Llatina. La corrupció, la desigualtat social, els règims autoritaris, les migracions, la pobresa o el narcotràfic, a més de la riquesa natural i cultural del continent, són sovint aspectes que permeten descriure la realitat de cada país. Noms com Martín Caparrós, Juan Pablo Meneses, Leila Guerriero o Julio Villanueva Chang són referents d’aquesta mena de crònica, igual que Carlos Dada, periodista d’El Salvador que fa uns dies era a Barcelona per recollir en nom d’'El Faro' el premi Antoni Traveria a la Llibertat d’Expressió a Iberoamèrica, donat per la Casa Amèrica.

Carlos Dada és fundador d’''El Faro', un diari digital de referència que des del 1998 practica el periodisme d’investigació, i que ha donat veu a desenes de col·laboradors. Llegiu, per exemple, el recent 'Los muertos y el periodista' (Anagrama), d’Óscar Martínez, també salvadorenc, que qüestiona els límits de la seva feina tot investigant un assassinat. Busqueu, també, el reportatge 'Frontera Sur', sobre els conflictes que creixen als límits entre Mèxic, Guatemala i Belize. 

Notícies relacionades

A 'El Faro' treballen des de la informació diària i alhora des de la crònica i el reportatge de fons. Ara mateix, per aquesta mirada incisiva i crítica, són a l’ull de mira del president d’El Salvador, Nayib Bukele. Des de fa un any i mig, el populista Bukele es dedica a desmantellar les institucions del país i a sotmetre-les al seu gest autoritari. Fa un any, 'El Faro' va posar al descobert les negociacions secretes del president amb les 'maras', bandes criminals que atemoreixen la població i controlen el mercat de la droga, per tal que disminuïssin els assassinats. Des d’aleshores, els periodistes d’'El Faro' no han deixat de rebre amenaces, inspeccions per acusacions falses, espionatge amb drons, tot amb la intenció de fer-los desaparèixer. Fa cinc mesos que Carlos Dada no entra al seu país i viu a l’exili, com tants altres periodistes d’Amèrica Central. 

Dies enrere, el premi Nobel de la Pau va atorgar-se a dos periodistes que viuen conflictes i amenaces semblants a les d’'El Faro', potser tan sols un grau més amunt en l’escala de la por: Maria Ressa, a les Filipines, i Dmitry Muratov, des de la 'Novaya Gazeta' a Rússia. El missatge sembla clar: el periodisme lliure i arriscat és sovint l’únic camí per garantir la pau dels ciutadans.