Una sèrie sobrevalorada Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Franco per a alemanys a Netflix

2
Es llegeix en minuts
Franco per a alemanys a Netflix

Als espanyols ens hauria de caure la cara de vergonya, diu Iñaki Anasagasti, i amb ell molts més, per permetre que un documental alemany de la ZDF empaquetat per Netflix sigui el primer que ens explica sense pèls a la llengua qui va ser Franco, què va passar amb la Guerra Civil i què van patir els espanyols durant el franquisme. Vista la sèrie... Posar-la pels núvols només pot obeir a) al papanatisme b) a la mandra a l’hora de bussejar a la recerca de material més solvent com les produccions de les TV catalana, basca o andalusa, o fins i tot les llunyanes La guerra civil española de Granada TV, España, historia inmediata de TVE,  La terra i la cendra de TVE-Sant Cugat, fins i tot la discutida i discutible Memoria de España de García de Gortázar, també a TVE, o els recents documentals de Minoria Absoluta sobre el franquisme i la Guerra Civil que comptaven com a atractiu les imatges acolorides c) a estar enquadrat en alguna de les versions locals del trumpisme informatiu interessat en el desprestigi, vingui o no vingui a compte, dels mitjans, en alguna de les diverses variants del ens estan ocultant la veritat. ¿Per què no l’ha volgut doblar Netflix?, es pregunten alguns, suspicaços.

Notícies relacionades

Però La dura verdad sobre la dictadura de Franco es tracta d’un simple encadenament d’entrevistes i imatges d’arxiu mal contextualitzades (primer pla del detente bala d’un requetè quan es parla de la Falange, gravat de l’Armada Invencible per il·lustrar el desastre de Cuba) i de simplicitats que oscil·len entre la vaguetat i l’error. Considerar la Guerra Civil gairebé com a inevitable. Dir que l’assassinat de Calvo Sotelo «és l’inici de tot». Donar per bona l’arriscada hipòtesi d’Ángel Viñas que Franco va assassinar al general Balmes (Palmes en els subtítols, que igual com les traduccions a l’alemany de les entrevistes en anglès o espanyol sospito que mereixerien anàlisi a part), insinuar que va obtenir fàcilment l’ajuda de Hitler perquè l’hi va demanar durant el festival de Bayreuth, amb el führer en ple èxtasi wagnerià, afirmar que l’Alcàsser de Toledo era una fortalesa símbol de la resistència de la República, que Franco va prendre després d’assetjar-la durant setmanes, dir que la batalla de Belchite va ser una ofensiva de Franco que va provocar l’enfonsament del front d’Aragó (any i bàndols equivocats), assegurar que Franco «va prohibir» la salutació falangista des de 1945...

On no descarrila, potser cola com a abc per a una audiència alemanya, incloent la seva insistència a destacar el paper de la Legió Cóndor o l’acollida de nazis en la postguerra i el seu relatiu silenci sobre el paper d’Itàlia. Però és molt lluny de ser un treball exemplar. Més aviat mereix un espai al contenidor de la TV digital diguem que amb els documentals de Canal Història o Discovery plens de trucs efectistes i poca substància d’estil Megaestructures nazis i el seu spin-off Megaestructures franquistes.