APUNT

Les dones fan caure l’últim mur

1
Es llegeix en minuts
Les dones fan caure l’últim mur

LE TOUR

Mai és tard si la joia és bona. Per primera vegada a la història ASO i el Tour de França obren els ulls davant una realitat imparable, la de les ciclistes que competeixen i ofereixen espectacle, tal com hem vist als Jocs, sense anar més lluny, o a la París-Roubaix.

Diu el director del Tour, Crhistian Prudhomme, que «la idea és trobar l’equilibri econòmic per a algun dia celebrar el centenari de la prova femenina». Caldrà veure si els premis estan més equilibrats que a la París-Roubaix, en què la guanyadora va rebre 1.535 euros pels 30.000 del guanyador, malgrat que en audiència a França la proporció va ser del 50% la femenina respecte a la masculina.

El Tour femení serà del 24 al 31, per allargar presència dels mitjans i aprofitar els recursos habituals que l’organització utilitza per al Tour. Buscant precisament atenció han anomenat directora de la carrera la mediàtica excampiona francesa Marion Rousse, comentarista habitual de les carreres masculines a la televisió francesa. L’exciclista ha escrit a les xarxes, a sota d’una foto seva de petita amb un trofeu a la mà, una emotiva reflexió: «quan jo era petita no podia somiar participar algun dia al Tour, però, noies, aquest somni s’ha fet realitat per a vosaltres».

El setembre del 2020 Marion també va recórrer a les xarxes, aquesta vegada per denunciar el masclisme del diari ‘L’Humanité’, a les pàgines del qual va sortir una vinyeta vergonyant en queè apareixia Marion, despullada al llit al costat de la seva parella Julian Alaphilippe i el micro de France TV per entrevistar-lo. L’escàndol va acabar amb l’acomiadament del responsable.

¿Un rentat d’imatge?

Notícies relacionades

Aquell mateix mes, en vigílies de rebre la carrera a la seva ciutat, l’acabat d’elegir alcalde de Lió, l’ecologista Grégory Doucet va tirar amb bala a ASO al diari ‘Le Progrès’. «El Tour genera una imatge masclista de l’esport, és l’última gran competició que no ha donat el pas a una versió femenina».

Ara sembla que el Tour vol esborrar aquest estigma que començava a tacar-ne el prestigi. Falta saber si van seriosament o és un simple rentat d’imatge.