Successos imprevistos Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’efecte papallona

La Teoria del Caos s’assenta en el primer quart del segle XXI: del drama de l’Afganistan a la mort d’una tiktoker o de les restriccions per Covid a una orgia a Tailàndia entre malalts de coronavirus

3
Es llegeix en minuts
L’efecte papallona

Twitter

Mentre els últims soldats sortien de l’Afganistan pinzellats de càmera de llum nocturna; al mateix temps que Espanya batia un nou rècord en les seves tarifes elèctriques (opinem en públic del megawatt amb la mateixa autoritat que veiem un partit de la selecció); alhora que Florentino gastava la bateria del mòbil mirant de negociar amb un senyor amb turbant; en tant que Pablo Casado i Pedro Sánchez intentaven convèncer-nos que dues dècades de govern del PP a Múrcia i tantes d’altres d’Aznar, Zapatero i Rajoy a Espanya no tenien res a veure amb la catàstrofe climàtica del Mar Menor; mentre tota aquesta successió d’esdeveniments esdevenia al planeta, la policia tailandesa entrava en un hospital per a malalts de Covid per les queixes de les infermeres sobre orgies, baralles i consum de droga entre els seus pacients; moria una ‘tiktoker’, mirant de ballar sobre un terrat que es va ensorrar; i futbolistes d’un equip noruec eren sorpresos enmig d’una bacanal celebrada als vestidors i fins i tot en el terreny de joc d’un camp de futbol. Suposem que sense mascareta.

L’efecte papallona mai havia patit tants contrastos com en aquest primer quart del segle XXI i sembla que la humanitat és encara lluny d’arribar al zenit de l’extravagància, per tant, preparem-nos per llegir i escoltar notícies sensacionals coetànies al drama que es pateix diàriament en diferents punts de la Terra. 

Paulo Coelho i jo mai agrairem prou la picossada de proverbis xinesos l’origen dels quals és difícil de contrastar. Atribueixen a un proverbi xinès que l’aleteig de les ales d’una papallona es pot sentir a l’altre costat del món, és a dir, alteracions en una part del planeta poden portar desenllaços divergents en l’altre extrem de l’orbe, la complexitat de l’impredictible i el caòtic, una concatenació de fets que se succeeixen un rere l’altre i que acaben amb conseqüències mudades en imponderables que alimenten l’anomenada Teoria del Caos

Els nous canals de comunicació i el culte a l’ego no fan més que alimentar, dia a dia, l’aparició de nous perfils de l’impossible que cultiven l’adoració del jo. Comencem amb els ‘selfies’ –un clàssic tan normalitzat com caminar de la mà amb la parella– i acabem convertits en ‘tiktokers’, ‘influencers’, ‘youtubers’ o ‘twitchers’, de manera que mentre alguns paguen amb la seva vida la tasca humanitària de rescatar els perseguits pel règim dels talibans, d’altres despatxen aquest món (i es passen a l’altre) mirant de fer-se un vídeo a dalt de tot d’una torre de telecomunicacions a canvi de milers de ‘likes’ i del favor dels patrocinadors. Són dues formes ben diferents de perdre la vida amb conseqüències molt diferents: el dol i l’admiració, en el cas dels soldats que donen la seva vida per salvar la d’altres, i el menyspreu que la majoria projecta sobre aquest ‘youtuber’ que engreixa el seu compte corrent a base de saltar sense xarxa entre gratacels, fins que acaba partint-se la crisma a 50 metres d’altura, on, allà a dalt, abandonat i solitari, queda un tros de tela amb el ‘hashtag’ #FreeAfghanistan.

Notícies relacionades

La Covid ha contribuït a apuntalar qualsevol teoria sobre el temps i la perspectiva. Fa tot just un any, aplaudíem els sanitaris des dels balcons perquè no podíem sortir de casa. És probable que això últim també ocorregués a Tailàndia, on en un dels hospitals el personal d’infermeria va acabar trucant a la policia al sorprendre, uns a sobre dels altres, un grup d’ingressats pel virus, intercanviant fluids, pastilles sense recepta i apallissant-se la badana. Que se sàpiga, ningú va aplaudir els malalts. Conclusió: el primer aleteig de la papallona es va detectar un any abans a la seu de l’Organització Mundial de la Salut, però els seus efectes impredictibles van desencadenar imprevistos de tall surrealista en un hospital al sud de Bangkok. 

El matemàtic i meteoròleg Edward Lorenz, pioner de la Teoria del Caos que es va encarregar d’encunyar el concepte d’«efecte papallona», va utilitzar aquest principi per desenvolupar prediccions meteorològiques, de manera que un tsunami al Pacífic bé pot acabar en gota freda a aquest costat del Mediterrani, o com l’anunci de noves restriccions per Covid al continent europeu deriva en l’intercanvi de banderins i de més coses als vestidors d’un estadi noruec. La teoria està demanant a crits una revisió. Qualsevol que estigui al corrent de l’actualitat advertirà que la papallona del proverbi s’ha convertit en drac.

Temes:

Afganistan