L’audiovisual català Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Catalunya és molt més que TV-3

L’avantprojecte de Llei General Audiovisual (LGA) ha de garantir l’arribada de recursos econòmics a les televisions i ràdios locals públiques

1
Es llegeix en minuts
Catalunya és molt més que TV-3

Fa alguns dies en Roger Loppacher (president del Consell Audiovisual de Catalunya amb el mandat caducat, com el de la resta de consellers que romanen en l’organisme) publicava un article en el criticava l’avantprojecte de Ley General Audiovisual (LGA), actualment en procés de tramitació per banda del govern espanyol.

Comparteixo, parcialment, algunes de les crítiques de Loppacher a l’esmentat text. Per exemple, el baix nivell de compromisos industrials amb la producció independent que l’avantprojecte planteja. Especialment quant del Brexit es deriva que obres audiovisuals produïdes pels grans estudis californians al Regne Unit hagin perdut el seu títol d’obra audiovisual europea. Com és el cas de la nissaga de 'Harry Potter'. Això ofereix una oportunitat d’or per que les sèries i films genuïnament de la UE disposin de més recursos i capacitat de difusió.

Un altre tema en el que aprecio parcialment la crítica del president del CAC es en matèria de plurilingüisme a RTVE. La meva visió és més ambiciosa. Penso que el conjunt del sistema audiovisual públic té la responsabilitat de promoure i fomentar la diversitat en matèria de llengües pròpies espanyoles. Cal que la nova LGA sigui explícita en aquest encàrrec.

Notícies relacionades

En canvi, trobo del tot impresentable que, en les al·legacions plantejades des del CAC a l’avantprojecte, només es demani que la LGA ajudi al finançament de TV-3 però en canvi no es faci la menor referència a una necessitat major: garantir que arribin recursos econòmics, dels obtinguts al taxar les televisions privades i les plataformes d’intercanvi de vídeos o de 'video on demand', a les televisions i ràdios locals públiques.

Dècades d’abandonament institucional de la comunicació audiovisual de proximitat han contribuït a empitjorar les condicions de vida de les àrees rurals menys poblades. És arribada l’hora de revertir-ho. I també és arribada l’hora que el CAC entengui que Catalunya i el seu univers audiovisual son molt més que TV-3.

Temes:

TV-3