La tribuna

Jo no me la treuré

Estem més segurs, però encara no tenim un nivell de vacunació efectiva prou alt com per anar sense mascareta. El virus continua circulant i creant variants noves

3
Es llegeix en minuts
Jo no me la treuré

No. Jo no em treuré la mascareta, per ara. 

Certament ja estic vacunat. Les dues dosis, i fa més de 15 dies de la darrera punxada. En teoria, estic immunitzat. Però també sé que l’eficàcia de la vacuna, la protecció teòrica a nivell de laboratori, està entorn del 90% i la seva efectivitat, és a dir, la protecció en condicions reals, pot estar, tenint en compte l’impacte de les noves variants, en un 80%. És a dir, que malgrat tot, tindria entre un 10% i un 20% de poder contagiar-me. El risc zero, ho hem dit mil vegades, no existeix. És una bona aposta. Em sento força segur. Però segons la majoria d’autors, malgrat estar jo força protegit, no es pot descartar que pugui transmetre el virus a altres persones

Aquests darrers dies el president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar que el dia 26 de juny deixaria de ser obligatòria la mascareta a l’exterior, excepte en situacions d’aglomeracions o de no poder respectar les distàncies de seguretat. La ventilació o els raigs ultraviolats, entre altres factors, fan que, en teoria, sigui més difícil la infecció. Sempre que no tingui a ningú sense mascareta no convivent o de fora de la meva bombolla a menys d’1,5 o 2 metres de distància. Difícil de complir, excepte passejant en solitud per una platja gairebé deserta o per una muntanya no concorreguda. Per cert, en aquest context d’alliberament de la mascareta i sense l’obligació que tothom, en totes circumstàncies la portin, la ja clàssica mascareta quirúrgica o similar no té cap utilitat. La mascareta quirúrgica impedeix que, si jo estic infectat, ho transmeti a altres persones, però no em protegeix a mi de la infecció que pugui venir de fora. Per a protegir-me d’infeccions de l’entorn sols és vàlida la FFP-2.

Difícil de complir i més difícil encara de reglamentar.

La mascareta quirúrgica en un context de no obligatorietat de dur-la sempre no té cap utilitat. Per protegir d'infeccions a l'usuari sols és vàlida la FFP-2

L’estiu passat els indicadors epidemiològics, a banda de la mortalitat, no eren pitjors que els actuals i, malgrat tot, vérem tenir la segona onada. Certament la vacunació fa que no estiguem en les mateixes condicions i perills que fa un any. Estem més segurs, amb menor risc. Però encara no tenim un nivell de vacunació efectiva prou alt com per anar tot el tranquil que es pot anar.

Un 70% de la població catalana encara no està en les mateixes condicions de seguretat que jo. No tenen la immunització iniciada o completada. Tenim les fronteres força obertes i, tot i que el turisme no serà com en els anys ‘normals’, tindrà un cert pes. Tenim el certificat Covid digital de la Unió Europea, que ajudarà. Però la famosa immunitat de ramat tan sols és real quan és global. El virus segueix circulant. I segueix creant variables noves, com ara l’alfa (britànica), la beta (sud-africana) o la delta (índia) i més. I més que en vindran. Totes elles amb major capacitat de penetració i de gravetat que l’original de Wuhan.

Entenc que econòmicament i psicològicament és del tot imprescindible el tornar a una certa normalitat tan aviat com es pugui i de la forma més complerta possible. L’esgotament financer i epidèmic és evident.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però, amb els indicadors epidemiològics, que tot i ser prou bons estan estancats, sense acabar d’arribar a bons, amb l’alta penetració de la variant delta, ¿és ara el moment d’anar tan de pressa amb mesures com obrint l’oci nocturn i retirant l’obligatorietat de les mascaretes, encara que sols sigui a l’exterior i amb distància de seguretat?

Fonts epidemiològiques solvents aconsellen esperar a aixecar les restriccions amb una incidència acumulada inferior a 50 o amb, com a mínim, el 50% de la població plenament immunitzada. 

Notícies relacionades

Compte. Vàrem voler salvar l’estiu passat, el pont de la Constitució, el Nadal... segona, tercera i quarta onades.

Jo ja estic vacunat. Em sento força segur. Tinc el meu certificat. Ara bé, estaré més segur en el moment que el virus no estigui revoltillant tant en el meu entorn. No em treuré la mascareta, per ara, tot i tenir-ne tantes ganes com el que més. No em caurà la pell a trossos. No m’ofegaré. No farà molta més o menys calor pel fet de portar la mascareta alguns dies més, quan els indicadors i el nivell de vacunació siguin més òptims.