Apunt

Els blocs es resisteixen a la transversalitat

Els esforços d’Illa i Albiach per impulsar el retrobament s’intueixen estèrils atès el desinterès exhibit per Aragonès per sortir de la comoditat del fortí independentista

1
Es llegeix en minuts

La polarització no ha retrocedit ni un mil·límetre durant la campanya. Aquests són dies de reafirmació i la ruptura dels blocs per deixar pas a la transversalitat requereix grans dosis de reflexió i autocrítica. En tot cas sembla indiscutible que la transversalitat per avançar cap a un horitzó compartit només arribarà per l’esquerra. Per la dreta no s’emeten senyals de reconciliació, més aviat obsessió per canviar el bloc que s’imposa a l’altre.

Els esforços de Salvador Illa i Jéssica Albiach per impulsar el retrobament s’intueixen estèrils atès el desinterès exhibit per Pere Aragonès per sortir de la comoditat del fortí independentista. No s’ha arribat encara al punt de maduració (o de consciència del desastre) perquè ERC i PSC assumeixin la responsabilitat de superar la dècada ominosa en què tots van posar el seu gra de sorra, tot i que la magnitud dels errors no sigui comparable.

Notícies relacionades

La confirmació de la impenetrabilitat transitòria dels blocs limita molt les perspectives del 14-F quant a conformar un Govern estable amb visió realista de futur. Aquestes eleccions es van precipitar per la crisi interna de JxCat i ERC i es van convocar formalment per la inhabilitació del president Quim Torra. La campanya no ha portat la pau al fortí independentista, així que aquella crisi podria fer impossible la reedició del Govern, especialment si Pere Aragonès guanya a Laura Borràs. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La repetició d’eleccions per culpa d’una negociació intransigent per part de JxCat (la DUI o res) sembla l’única via transitable per ERC per atrevir-se amb un Govern d’esquerres d’aquí a uns mesos. No és gaire encoratjador. En campanya, les urgències de victòria o supervivència promouen el plantejament de condicions inassumibles per al diàleg dins de la llei o valoracions temeràries sobre l’Estat de dret a Espanya que poden enviar la taula de negociació i el Govern de Pedro Sánchez a la paperera de la història. Repetir eleccions té el seu perill.