Pros i contres

El nom del mal

Les lleis, pràctiques i violència estatal del règim israelià és ‘apartheid’, i així ho ha qualificat una oenagé del país

Es llegeix en minuts
El nom del mal

ABED AL HASHLAMOUN

És ‘apartheid’. Aquesta és la paraula. Així ho ha qualificat B’Tselem, el Centre d’Informació Israeliana per als Drets Humans als Territoris Ocupats. La reconeguda organització, fundada el 1989, deixa enrere els subterfugis i reconeix que amb els termes utilitzats fins al moment –«ocupació prolongada»– no n’hi ha prou. Així, afirma que «el règim israelià implementa lleis, pràctiques i violència estatal dissenyades per consolidar la supremacia d’un grup, els jueus, sobre un altre, els palestins». I això té un nom: ‘apartheid’. Mentre que «la divisió a Sud-àfrica es va basar en la raça i el color de la pell, a Israel es basa en la nacionalitat i l’origen ètnic».  

Et pot interesar

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

L’informe és revelador. I no per la descripció d’una situació que, sense el vel ideològic, és perfectament reconeixible, sinó perquè té el valor de posar la paraula justa. «¿Com pot la gent lluitar contra la injustícia si no té nom?», es pregunta l’informe. Anomenar el mal per cridar a combatre’l, per crear un «futur basat en els drets humans, la llibertat i la justícia». S’ha de tenir molt valor per col·locar-se davant el mirall, atrevir-se a mirar i denunciar.

Temes:

Palestina Israel