El dret a la protecció de la salut

Vacunes i el principi d’equitat

Amb la investigació biomèdica, sent imprescindible per fer front a la pandèmia, no n’hi ha prou per aconseguir l’objectiu de derrotar el virus, necessitem la política

3
Es llegeix en minuts
Una infermera prepara una vacuna per la covid-19.

Una infermera prepara una vacuna per la covid-19. / Alejandro Garcia

La vacunació ha començat, i amb ella un nou experiment. En aquesta ocasió no és un experiment de laboratori, amb cultius cel·lulars, ni un assaig clínic amb persones sota un estricte control. Aquest nou experiment, al que diem «natural», no té per objectiu valorar l’efectivitat o la seguretat de les vacunes. Això ja ha sigut demostrat i aprovat per les agències del medicament dels EUA i la UE. L’objectiu principal de l’experiment natural és valorar l’equitat en l’accés a la vacuna. Els mecanismes per analitzar no són moleculars sinó socials.

Efectivament, després de decretar el confinament al començament de la pandèmia, i finançar generosament la investigació de les vacunes, mentre es mantenia el difícil equilibri entre les mesures sanitàries i econòmiques, ara toca organitzar l’administració gratuïta, i no obligatòria, de les vacunes. I aquí, altre cop l’Estat apareix com l’actor principal, i quan dic l’Estat entenc un conjunt d’institucions estables a través de les quals s’administra –democràticament, en el nostre cas– el poder i el que és comú dins un territori. Com estem començant a veure aquests dies, l’administració de la vacuna és una operació de tal envergadura que difícilment la pot organitzar la iniciativa privada. Cal fer-ho molt bé, ja que ens hi va el futur immediat. 

En aquest exercici del dret a la protecció a la salut, que no el dret a la salut com erròniament se sol sentir, ja que ningú pot garantir la salut en si mateixa, és bàsic tenir en compte el principi d’equitat. Un principi que ens ajuda a aconseguir l’objectiu d’arribar, en aquest cas, a la desitjada immunitat col·lectiva en el menor temps possible, ja que ordena l’accés a la vacuna tenint en compte les diferències entre les persones. Això és, si tots accedim a la vacuna de manera igualitària serem inequitatius, perquè entre nosaltres hi ha diferències que no podem ignorar. Per exemple, respecte a la gravetat de la malaltia en cas de contagiar-se les persones grans o amb malalties cròniques; o la probabilitat de contagiar-se o contagiar d’altres entre els sanitaris o els treballadors essencials. Aquests són els criteris adoptats per l’Acadèmia Nacional de les Ciències dels Estats Units. Unes diferències en l’accés a les vacunes que hem acceptat sense problema amb naturalitat. Els que no estan en aquests grups prioritaris esperen, i se n’alegren, que es vacunin primer les persones dels grups prioritaris. Al final tots sortirem guanyant.

Però aquest principi d’equitat es trenca quan arribem a les fronteras de l’Estat. En el nostre cas, quan arribem a les fronteres comunes de la Unió Europea. Arribat a aquestes fronteres, si mirem al sud, el principi d’equitat es queda una vegada més al mig del Mediterrani. Tots ho veiem i tots mirem cap a una altra banda, confiats que una oenagé o algun organisme multilateral hi reparteixi algunes dosis de vacunes. En aquest tema, com en molts altres de relacionats amb la protecció de la salut, el territori apareix com la principal font d’inequitat, a la qual s’afegeixen les de la riquesa, el gènere o l’ètnia, entre altres, que agreugen encara més el desigual accés a la vacuna.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La tragèdia, no és exagerat utilitzar aquesta paraula, és que mentre no existeixi immunitat de grup a escala planetària no haurem aconseguit fer front a la pandèmia, i l’amenaça persistirà per a tothom, independent del territori on visquem. La solució sembla evident: dotar-nos d’institucions estables a escala global, igual com hem sigut capaços de fer-ho a escala estatal. La protecció davant la pandèmia exigeix equitat en l’accés a la vacuna, i per això fa falta algun tipus d’Organització Mundial de la Salut. No s’ha d’inventar, n’hi ha prou de reformar-la dotant-la de més poder i més recursos.

En resum, amb la investigació biomèdica, tot i ser imprescindible per fer front a la pandèmia, no n’hi ha prou per arribar a l’objectiu de derrotar el virus de manera equitativa. Per això necessitem la política, que pot ser concebuda, segons Rudolf Wirchow (1821-1902), com «la medicina a gran escala».