Editorial

Catalunya necessita eleccions

Torra ha d'acatar la sentència i el president del Parlament, Roger Torrent, complir els passos legals que activen el rellotge electoral perquè els catalans puguin parlar a les urnes

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp55051769 primer pla del president del govern  quim torra  entrant a l200922200330

zentauroepp55051769 primer pla del president del govern quim torra entrant a l200922200330 / Jordi Bedmar Presidencia

Com era previsible des que Quim Torra va admetre davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que havia comès un acte de desobediència, el Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la inhabilitació a la qual el TSJC va condemnar el president de la Generalitat per haver penjat una pancarta a favor dels presos de l’1-O a la façana del Palau de la Generalitat en plena campanya electoral. Torra, doncs, no pot exercir les funcions de cap de Govern. Més enllà de les estèrils retòrica i gestualitat a les quals Torra és tan aficionat, la realitat és que ja no ha d’exercir com a president de la Generalitat i ara comença un procés legal que ha de conduir, al més aviat possible, a la convocatòria d’eleccions a Catalunya. En aquest sentit, el president del Parlament, Roger Torrent, ha de ser fidel a la seva postura d’escoltar els serveis jurídics i complir la reglamentació. El Parlament, tot i que alguns ho oblidin, representa tots els catalans, no només a la majoria (parlamentària) independentista. O una part.

A principis d’any, Torra va donar per liquidada aquesta legislatura. Ni l’emergència sanitària a causa de la Covid ni la consegüent crisi econòmica i social desmenteixen el seu diagnòstic de la situació de paràlisi en la qual es troba un Govern dividit per les disputes dels partits que el conformen. Un dels dos socis de Govern, ERC, ha demanat eleccions. La CUP, una crossa parlamentària imprescindible, també creu que ha arribat el moment d’acudir a les urnes. Només els interessos electorals de Junts per Catalunya (JxCat) expliquen les reticències a certificar el final d’una legislatura estèril, sense gairebé activitat legislativa, i que en res ha contribuït ni a millorar la vida quotidiana dels catalans ni a tendir ponts amb el Govern central per encarrilar el conflicte institucional en una via política. L’emergència generada per la Covid en la qual s’escuda Torra per no convocar eleccions si de cas hauria de ser un esperó: és urgent que Catalunya compti amb un Govern ferm i unit que afronti amb la ratificació de les urnes la difícil gestió de la pandèmia.

La societat catalana no es pot permetre l’enèsim pols institucional de la Generalitat amb els poders de l’Estat, ni cap altra demostració d’incendiari simbolisme. Ni, per descomptat, una agitació als carrers com els que hi va haver després de la sentència del procés. Torra ha d’acatar la sentència i Torrent ha de complir els passos legals que activen el rellotge electoral perquè els catalans puguin parlar a les urnes. Això és el que de debò necessita el país.